Svijet

Požar u najvećoj fabrici vakcina na svijetu

U indijskoj fabrici vakcina “Serum Institute of India”, najvećem proizvođaču vakcina na svijetu, danas je izbio požar, ali mediji navode da proizvodnja vakcina protiv kovida19 nije pogođena.

Požar - FoNet / AP

Indijske televizije prikazuju ogroman oblak dima iznad fabrike u mestu Pnue na zapadu zemlje, gdje se sada proizvode milioni doza vakcine protiv koronavirusa Kovišild, koju su razvili Astrazeneka i Oksford.

Požar je, međutim, prema TV izvještajima, izbio na gradilištu koje je dalje od pogona za proizvodnju vakcina.

“Instalacija za proizvodnju vakcina nije zahvaćena i to neće pogoditi proizvodnju”, rekao je za Frans pres jedan izvor iz Instituta, navodeći da je požar izbio u novoj fabrici u izgradnji.

Vatrogasni zvaničnik rekao je za Frans pres da su poslali šest ili sedam vatrogasnih vozila na mjesto požara i da za sada nemaju dodatne detalje o razmjeri požara i o mogućim povrijeđenima.

Početkom januara dvije vakcine odobrene su po hitnom postupku u Indiji. U pitanju su Kovišild, koju su razvili Astrazeneka i univerzitet Oksford, a koju proizvodi “Serum Institute of India”, i Kovaksin koju proizvodi lokalna firma Barat Biotek.

Indija je u subotu pokrenula jednu od najambicioznijih kampanja vakcinacije na svijetu sa ciljem da vakciniše 300 miliona ljudi do jula, piše “Beta”.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh