Svijet

Joe Biden održao prvi govor kao predsjednik SAD-a: “Nadam se da ću ujediniti zemlju”

Joe Biden položio je zakletvu i postao predsjednik Sjedinjenih Država, a nakon toga održao govor u kojem je kazao kako se moli da ga historija zapamti kao čovjeka koji će ujediniti zemlju.

Joe Biden - Screenshot

Ovo je dan Amerike, dan demokratije, dan historije i nade, dan obnove. Amerika je dorasla izazovu. Danas slavimo trijumf demokratije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokratija krhka, a danas je demokratija opstala“, kazao je na početku.

Danas gledamo u budućnost, nastavio je te se potom zahvalio svim bivšim predsjednicima na Capitolu, ali i Jimmyju Carteru koji nije mogao doći. Zanimljivo je da je Trumpa je izostavio.

Pred nama je puno posla u ovoj opasnoj zimi. Moramo puno toga izgraditi, izliječiti i popraviti. Malo ljudi je u našoj naciji bilo u težoj situaciji od nas. Opasni virus uzeo je više američkih života nego Drugi svjetski rat. Milioni su izgubili posao, mnogi traže pomoć“, kazao je novi predsjednik.

Moramo se suočiti s političkim ekstremizmom i rasizmom kojeg moramo i hoćemo pobijediti, dodao je.

Da bismo to postigli, treba nam jednakost. U januaru 1863. godine Abraham Lincoln je ukinuo ropstovo i rekao da će zbog toga ući u historiju. Ja danas svom dušom molim da ujedinimo zemlju i nadam se da će me po tome pamtiti“, kazao je, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh