Svijet

Turska: Fascinantni krajolici zaleđenih jezera i vodopada

Jezero Kazan u gradu Musu i jezero Arin u Bitlisu na istoku Turske, posebno u zimskom periodu, kada se usljed niskih temperatura zaledi njhova površina, predstavljaju istinski dar prirode i oduševljavaju lokalno stanovništvo, ali i brojne druge posjetioce, javlja Anadolu Agency (AA).

Turska: Fascinantni krajolici zaleđenih jezera i vodopada - Twitter

Ovi krajevi posebnu čar svakako pokazuju u zimskom periodu, kada se površina ovih jezera potpuno zaledi.

Mještani iz okolnih područja, ali i posjetioci koji žele uživati u netaknutoj prirodi, hodaju po površini zaleđenog jezera i fotografišu se kako bi ovjekovječili ovaj trenutak.

Zimskoj idili se ipak najviše obraduju djeca i mladi koji koriste ovu posebnu priliku kako bi se klizali na ledu i uživali u čarima zime.

Ova jezera se skoro svake zime zalede te svojim fascinantnim krajolicima oduševljavaju brojne posjetioce, a veliku pažnju privlači i zaleđeni vodopad u Vanu, gradu na samom istoku Turske.

Jedan od stanovnika tog kraja Nevruz Sayin kazao je da jezero Arin bude zaleđeno oko tri mjeseca tokom zime, što svake godine privuče pažnju posjetilaca i turista.

Merve Kocabas je istakla da skoro svake zime posjećuje to područje kako bi se odmorila i fotografisala predivne krajolike.

Gulsen Gunay, koja se bavi fotografijom, kazuje da je svaki put fascinirana zimskom čarolijom koju osjeti kada posjeti taj dio Turske.

Posebno je privlačan vodopad koji pruža pravi vizuelni spektakl. Djelimično je bio zaleđen kad smo prije dolazili, ali sada je potpuno pod ledom. Prizor je zaista vrijedan pažnje i dolaska ovdje“, kazala je Gunay.

 


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh