Svijet

Tim nepalskih planinara postao prvi koji se zimi popeo na vrh K2

Najmanje tri planinara povrijeđena su tokom ekspedicije i prebačeni su u bazni logor na liječenje

K2 - Fokus

Tim nepalskih planinara postao je prvi koji se zimi popeo na vrh K2, drugu najvišu planinu na svijetu, potvrdio je sekretar Alpskog kluba Pakistan, javlja Anadolu Agency (AA)

Desetočlani tim krenuo je u “izuzetno tešku” ekspediciju 12. januara, prkoseći lavinama, snažnom vjetru i temperaturi od minus 65 stepeni Celzijusa.

Značajno postignuće, međutim, umanjeno je smrću španskog planinara Sergija Mingotea, koji je bio dio ekspedicije, ali ne i član tima koji se pokušavao popeti na vrh.

Prema riječima Karrara Haidrija, sekretara Alpskog kluba Pakistan, službenog planinarskog saveza u zemlji, Španac je preminuo u baznom logoru.

“Mingote se spuštao do baznog logora iz kampa 1 kada je oko 15:45 u subotu pao u pukotinu. Preminuo je na tom mjestu i njegovo tijelo treba evakuisati”, izjavio je Haidri za AA.

Najmanje tri planinara povrijeđena su tokom ekspedicije i prebačeni su u bazni logor na liječenje.

Na zastrašujući K2, sa 8.611 metara visine, poznat i kao “divlja planina” zbog svog opasnog terena, zimi se nikada nisu popeli planinari.

Svih pet prethodnih pokušaja dosezanja vrha zimi bilo je neuspješno, a najveću nadmorsku visinu od 7.750 metara postigli su Denis Urubko i Marcin Kaczkan krajem 2002. i početkom 2003. godine.

Oko 300 planinara stiglo je na vrh i prije, ali svi su to učinili tokom ljeta ili proljeća.

Čak i u relativno boljim vremenskim uslovima, 86 planinara izgubilo je život pokušavajući se popeti planinu koja se nadvija nad Shigarom u slikovitoj sjevernoj regiji Gilgit-Baltistan koja graniči s Kinom.

Ta regija je dom pet od 14 najviših vrhova na svijetu – Karakoram, Himalaja, Hindu-kuš i Pamir – i vijekovima je u središtu pažnje planinara i avanturista.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh