Svijet

Recep Tayyip Erdogan: “Nemam nikakvih kontraindikacija nakon vakcinacije”

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da nema nkakve kontraindikacije nakon jučerašnjeg primanja prve doze vakcine protiv koronavirusa i da će nakon 28 dana primiti i drugu dozu, javlja Anadolu Agency (AA).

Recep Tayyip Erdogan - Twitter

Nakon što je klanjao džumu-namaz u džamiji Dolmabahce, turski predsjednik je novinarima kazao da se odlično osjeća i da broji dane do primanja druge doze anticovid vakcine.

Turske i grčke delegacije će 25. januara održati sastanak o aktuelnim pitanjima pa su novinari Erdogana pitali da li Turska i dalje želi normalizirati sve odnose sa Evropskom unijom, a on je kazao da Turska od 1963. godine pokušava da te odnose vodi u pozitivnom i konstruktivnom pravcu, ali da Evropska unija nije ispunjavala data obećanja.

Erdogan je kazao da je u toku novi proces i da se vode intenzivni razgovori i konsultacije te je podsjetio kako je u proteklom periodu imao razgovore s mnogim evropskim liderima, uključujućipredsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, šeficu Evropske komisije Ursulu von der Layen, njemačku kancelarku Angelu Merkel, britanskog premijera Borisa Johnsona i druge.

“Na svim tim sastancima smo pozitivno odgovorili na zahtjev da se sastanemo s grčkim premijerom Michotakisom. Istovjetno su se sastajali naši ministri vanjskih poslova i rekli smo da mogu početi tehnički pregovori. Nakon sastanaka specijalnih delegacija, sada je na redu i naš sastanak s uvaženim premijerom. Rekli smo da je to izvodiv korak i u tom pravcu se situacija razvija”, kazao je Erdogan.

– Bez određivanja koraka u odbrambenoj industriji –

Turski ministar odbrane Hulusi Akar nedavno je kazao da su u toku pregovori s Rusijom o isporuci drugog kontingenta odbrambenog raketnog sistema S-400, a novinari su Erdogana danas pitali i za komentar kritika koje vlasti Sjedinjenih Američkih Država upućuju Turskoj zbog nabavke tih ruskih sistema.

“Niti jedna zemlja ne može određivati naše korake u odbrambenoj industriji. To je nešto o čemu isključivo samostalno odlučujemo. Prvi kontingent sistema S-400 smo realizirali s Ruskom Federacijom i u skladu s ranijim dogovorom u toku je realizacija i drugog. Ne znamo šta će o tome govoriti administracija Joea Bidena, ali znamo to da nećemo korake u odbrambenoj industriji praviti tražem bilo čije dozvole, baš kao što nismo ni tokom Trumpovog mandata”, kazao je Erdogan.

On je dalje kazao kako je Turska dala značajnu sumu novca, ali nije dobila avione F-35, što smatra velikom greškom SAD-a prema Turskoj. Izrazio je nadu da će novoizabrani američki predsjednik Biden popraviti stvari pozitivnim potezima.

– Erdogan na otvaranju obnovljenog muzeja –

Turski predsjednik Erdogan danas je u kompleksu Dolmabahce prisustvovao i svečanom otvaranju obnovljenog Muzeja slikarstva i kiparstva Direkcije za nacionalne palate.

U obraćanju prisutnim, Erdogan je istakako kako je u muzeju izložena postavka 533 izabrana djela iz fundusa koji ima preko 3.000 vrijednih djela.

Naglasivši kako je ta postavka iznimno važna sa aspekta promocije bogatstva turske umjetnosti, Erdogan je kazao da se stvarno bogatstvo nacija mjeri njihovim doprinosom civilizaciji.

“Uvjeren sam da su kultura, obrazovanje i porodica stvari o kojima moramo voditi ponajviše brige u jeku kreiranja novih političkih i ekonomskih odnosa i konstalacija snaga u svijetu”, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je također kazao kako su suverena prava država u modernoj eri meta napada unutar državnih granica, ali i na digitalnim platformama.

“Domovinsku odbrambenu politiku ćemo, pored odbrane kopna i mora, proširiti i na odbranu cyber države”, kazao je Erdogan i najavio intenzivniji tehnološki razvoj potreban za takvu misiju.

Komentirajući veliki interes koji javnost širom svijeta pokazuje prema turskim serijama o kulturi i historiji te zemlje, Erdogan je kazao da to potvrđuje da je Turska na pravom putu.

Erdogan je također kazao da Turska radi na širenju nove arhitekture koja se može opisati kao modernizirana verzija seldžučke i osmanske arhitekture.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh