Svijet

Stručnjaci WHO-a stigli u Wuhan

Međunarodna skupina stručnjaka zadužena za ispitivanje porijekla koronavirusa stigla je u Wuhan u srednjoj Kini, potvrdili su dužnosnici u četvrtak.

Wuhan - Businessinsider.com

Nakon dolaska, stručnjaci su testirani na koronavirus i moraju biti u karanteni dvije sedmice.

Stručnjaci će sarađivati s kineskim naučnicima kako bi istražili može li se virus pratiti do svog porijekla.

Novi koronavirus koji uzrokuje bolest COVID-19 prvi je put otkriven prije više od godinu dana u srednjoj kineskoj metropoli.

Potraga za porijeklom virusa politički je osjetljiva – Kina se boji da će biti identificirana kao krivac za pandemiju koronavirusa, prenosi “Hina”.

Kineske vlasti mjesecima dovode u sumnju je li virus uopće porijeklom iz Kine.

Ukazuju na nepotvrđene izvještaje da su prvi slučajevi zaraze možda bili mogući u drugim zemljama.

Također kažu da su tragovi virusa na uvezenoj smrznutoj robi dokaz da je virus mogao doći iz inostranstva.

S druge strane, stručnjaci sumnjaju na šišmiše s juga Kine kao izvorne prijenosnike bolesti.

Kineske zdravstvene vlasti potvrdile su u četvrtak prvi smrtni slučaj od COVID-19 u zadnjih osam mjeseci. Isto tako, pojavilo se 138 novih slučajeva zaraze, što je najviši dnevni broj od marta.

Smrtni slučaj zabilježen je u pokrajini Hebei, u kojoj je u zadnje vrijeme nekoliko gradova u karanteni nakon pojave novih zaraza.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh