Svijet

Britanski soj koronavirusa potvrđen u 50 zemalja

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor

Korona - Zena.blic.rs

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o “zabrinjavajućoj varijanti”.

Britanska varijanta virusa, VOC 202012/01, o kojoj je WHO obaviješten prvi put 14. decembra, pronađena je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija. prenosi “Avaz“.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih varijanti virusa koje cirkuliraju u populaciji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh