Svijet

Prema Zemlji leti asteroid koji bi mogao izazvati udar jačine 150 atomskih bombi

Naučnici godinama posmatraju asteroide koji prolaze u blizini Zemlje, a posebno prate one kojima bi se naš planet, eventualno, mogao naći na putu.

Asteroid - Ilustracija /Doznajemo.com

I dok svake godine Zemlju pogode deseci sitnih asteroida i ne izazovu nikakve probleme, veći asteroid mogao bi pokrenuti kataklizmičke događaje.

Jedan takav, nazvan 2009 JF1, otkriven je 2009. godine, a naučnici se sad boje da bi u martu 2022. mogao biti neugodno blizu Zemlje, a možda ju čak i pogoditi.

Kako pojašnjavaju iz NASA-e, tačnu putanju asteroida izuzetno je teško predvidjeti jer na nju mogu utjecati brojni faktori. No, unatoč tome, ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari Zemlju 1:3800 odnosno 0,026 posto.

Iako se takvi omjeri prosječnom promatraču mogu činiti zanemarivima, naučnici ih smatraju ozbiljnom potencijalnom prijetnjom.

“Neki asteroidi i komete prate orbitalne putove koji ih dovode bliže Suncu, a onda i Zemlji”, objašnjavaju iz NASA-e te dodaju kako upravo zbog toga asteroid pažljivo prate u svom Jet Propulsion Laboratory pomoću automatiziranog sistema Sentry.

Inače, Sentry automatski i kontinuirano skenira najnovije kataloge asteroida ne bi li uočio neki koji bi mogao biti opasan za Zemlju u sljedećih 100 godina.

Naučnici ipak ističu kako su šanse da 2009 JF1 udari u Zemlju male, ali da kamenje koje se obično odlomi od asteroida može ući u atmosferu i napraviti spektakularnu meteorsku predstavu na nebu.

Ako se pak, zbog bilo čega, putanja ovog asteroida promijeni, svemirske agencije diljem svijeta rade na zajedničkom “planu B” kojim bi presrele asteroid i preusmjerile ga dalje od Zemlje, piše “Zimo“.

No zasad ga samo pomno prate. Nadamo se da će na tome i ostati.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh