Svijet

Snijeg paralisao Španiju, najmanje četiri žrtve

Najmanje četiri osobe smrtno su stradale u Španiji, kojoj je oluja “Filomena” donijela nezapamćene snježne padavine, a u nekim dijelovima zemlje saobraćaj je paralisan.

nezavisne

Vojska i spasilačke službe izvukle su 1.500 ljudi iz automobila koji su ostali zavijani na putevima.

Muškarac i žena su se udavili u rijeci kada je nabujala rijeka progutala njihov automobil kod Malage, dok je na istoku zemlje jedan beskućnik umro od smrzavanja. U Madridu je pronađena i četvrta žrtva, ispod velike količine snijega, navodi AP.

Za to vrijeme neki žitelji prijestonice skijama su se spuštali niz prometnu ulicu Gran Vija, dok su drugi vozili snoubord ili se gađali grudvama, prenosi Rojters.

Ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska pozvao je građane da ne izlaze bez prijeke potrebe iz domova.

“Suočavamo se s najsnažnijom olujom u posljednjih 50 godina”, rekao je on.

Snijeg je paralisao više od 650 puteva, a neki vozači su zavijani u kolima od sinoć.

Škole i univerziteti u Madridu biće zatvoreni do srijede, a aerodrom ne radi od sinoć. Otkazano je najmanje 50 letova, a odložene su i fudbalske utakmice, među kojima i današnji derbi Primere Atletiko Madrid – Atletik Bilbao.

Madrid je zahvatila najjača snježna mećava od 1971. godine, navela je meteorološka agencija. U španskoj prijestonici palo je između 25 i 50 cetimetara snijega,pišu Nezavisne


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh