Svijet

KAKO DANAS ŽIVI WUHAN? Nema mjera protiv korone, ali neki otkrivaju tamnu stranu priče: ‘Da se to nije radilo, moj bi tata bio živ’

‘Ne podnosim svu propagandu o dostignućima u borbi protiv pandemije. Svi oni koji su umrli, svi oni nevini koji su napustili ovaj svijet nikada nisu dobili dužno poštovanje’ ističe stanovnik koji je u epidemiji izgubio oca

Wuhan - Profimedia

Kineska metropola Wuhan smatra se mjestom iz kojeg se počela širiti pandemija koronavirusa. Kineska vlada nije na početku reagirala na infekcije, progonila je kritične liječnike – i kasnije poduzela drastične mjere. Godinu dana kasnije pandemija je u Wuhanu očito – završena.

Wuhan danas izgleda kao da ništa nje dogodilo. Prije godinu dana su proveli najdrastičnije mjere izolacije u ljudskoj povijesti, a sada se život odvija normalno. Nema ograničanja, škole rade, a čak se i noćni život vraća u normalu. „Virus imaju došljaci, mi ne“, „To je zato jer se gradom dobro upravljalo“, govore stanovnici za DW. Broj novih slučajeva je gotovo na nuli, a komunistička partija izložbom slavi pobjedu nad epidemijom odajući počast vojnicima i medicinskim radnicima. Naravno, iznad svega se hvali čelnik Kine Xi Jinping.

‘Bio bi živ da se nije zataškavalo’
No osim veličanja vlasti, izložbom Kina želi pokazati svijetu svoj odgovor na pandemiju.

No ne slažu se svi s takvim narativom. „Umjesto narodne vlasti oni bi sebe trebali nazvati vladom birokrata“, ističe Kinez koji se već dugo bori protiv vlasti. Živi na drugom kraju zemlje, ali kada mu je otac slomio kuk, vratio se s njime u rodni Wuhan. Otac se liječio u tamošnjoj vojnoj bolnici, gdje se i zarazio koronavirusom od kojeg je i preminuo. Kinez je uvjeren da bi njegov otac još bio živ da vlasti u početku nisu zataškavale epidemiju. Zbog toga pokušava gradske vlasti izvesti na sud.

‘Tužan sam i ljutit’
„Tužan sam i ljutit u isto vrijeme. Ne podnosim svu propagandu o dostignućima u borbi protiv pandemije. Svi oni koji su umrli, svi oni nevini koji su napustili ovaj svijet nikada nisu dobili dužno poštovanje. Vlasti Wuhana nikada se nisu ispričale“, govori kroz suze.

No većina građana radije ne govori niti razmišlja o epidemije i žele nastaviti život te što prije nastaviti život, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh