Svijet

Lijekovi protiv artritisa mogli bi spasiti život pacijenatima s koronavirusom

Rezultati istraživanja sugeriraju da bi tocilizumab i sarilumab mogli smanjiti relativni rizik od smrti za 24 posto osobama zaraženim koronavirusom koje se nalaze na intenzivnoj njezi, javlja The Guardian.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Nacionalna zdravstvena služba (NHS) će od petka početi koristiti tocilizumab za liječenje oboljelih od Covida-19 u Velikoj Britaniji, nakon što su rezultati na hiljadama pacijenata potvrdili da lijek donosi korist smanjujući rizik od smrti za 24 posto.

Guardian piše da je slična situacija i sa drugim lijekom za artritis, sarilumabom, koji ne samo da spašava živote, već smanjuje vrijeme provedeno na intenzivnoj njezi.

Smrtnost pacijenata koji su dobijali uobičajenu terapiju u bolnicama iznosila je 35,8 posto (142/397), dok je smrtnost pacijenata koji su dobijali tocilizumab iznosila 28,0 posto (98/350) i smrtnost pacijenata koji su dobijai sarilumab 22,2 posto (10/45).

Kombinacijom rezultata za dva lijeka dobivena je bolnička smrtnost od 27,3 posto (108/395), što predstavlja pad apsolutnog rizika od 8,5 postotnih bodova ili 24 postotno smanjenje rizika od smrti u usporedbi sa skupinom koja je imala standardnu ​​terapiju.

“Liječite 12 pacijenata i spasite jedan život”, rekao je prof. Anthony Gordon s londonskog Imperial Collegea koji je predvodio tim istraživača iz Velike Britanije.

“To je veliki učinak”, zaključio je Gordon.

Međutim, druga ispitivanja izvijestila su o različitim rezultatima…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh