Svijet

Velika Britanija: Odbijen zahtjev za puštanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea na uslovnu slobodu

Sud u Londonu odbio je danas zahtjev za puštanje osnivača Wikileaksa Juliana Assangea na uslovnu slobodu, javlja Anadolu Agency (AA).

Julian Assange - National Review

Takva odluka uslijedila je nakon što je Centralni kriminalni sud, poznat kao Old Bailey, u ponedjeljak odbio da izruči Assangea Sjedinjenim Američkim Državama zbog zabrinutosti za njegovo mentalno zdravlje.

SAD optužuju Assangea za špijunažu nakon što je WikiLeaks objavio stotine hiljada stranica vladinih dokumenata, e-mailova i drugih komunikacija, uključujući ratne zločine američkih trupa u ratovima u Avganistanu i Iraku 2010. i 2011. godine.

Tužioci su tvrdili da je Assange pomagao odbrambenom analitičaru Chelsea Manningu, ali je on odbio te tvrdnje.

Osnivač WikiLeaksa je priveden u ambasadi Ekvadora u Londonu 2019. godine, gdje je bio od 2012. godine kada je od ambasade zatražio azil.

Britanska policija navela je da je uhapšen zbog preskakanja plaćanja kaucije 2012. godine, kao i zbog američkog naloga za ekstradiciju.

Kasnije, proglašen je krivim zbog kršenja uslova kaucije 2012. godine, nakon što se nije predao bezbjednosnim snagama Vestminsterskog prekršajnog suda i tada je osuđen na 50 nedjelja zatvora.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh