Svijet

Ova država nema niti jedan zabilježen slučaj koronavirusa

Najnaseljenija australska savezna država, Novi Južni Wales, u ponedjeljak je prijavio da nema nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom, prvi puta u približno tri sedmice, dok je Sydney vodio bitku s nekoliko žarišta, a vlasti pozivale desetke hiljada ljudi da se testiraju.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Broj zaraženih u Novom Južnom Walesu (NSW) pao je na oko 20.000 u posljednje dvije sedmice, s približno 70.000 slučajeva zabilježenih na Božić, 25. decembra. Većina testiranja je u glavnom gradu savezne države, Sydneyu, piše “Radiosarajevo“.

“Brojke su vrlo niske… ako želimo biti korak ispred pandemije, ključno je testiranje velikih brojeva, tako da možemo vjerovati podacima kad donosimo odluke”, rekao je novinarima premijer NSW-a, John Barilaro.

Vlasti su od ponedjeljka za pet miliona građana Sydneya nametnule obavezno nošenje maski u unutarnjim prostorima i u javnom prijevozu, dok će se u suprotnom suočiti s kaznom od 200 australskih dolara.

Dužnosnici NSW-a odbacivali su poziv da se uvede obavezno nošenje maski od početka pandemije, dok je promjena politike uslijedila nakon posljednjeg izbijanja zaraze u Sydneyju, koja se doima vrlo prenosivom.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh