Svijet

Vlasnik Alibabe Jack Ma nestao iz javnosti, niko ne zna gdje je

Odsutnost osnivača Alibabe Jacka Ma iz javnosti u protekla dva mjeseca potaknula je nagađanja na društvenim mrežama o njegovom boravištu usred kineske regulatorne stege zbog njegovog širenja poslovne imperije

Jack Ma - CEO Today

Kineski najpoznatiji poduzetnik nije se pojavljivao u javnom okruženju od foruma s kraja oktobra u Šangaju, gdje je minirao kineski regulatorni sistem u govoru koji ga je stavio u konfrontaciju sa zvaničnicima, što je rezultiralo suspenzijom IPO-a kompanije Alibaba’s Ant u iznosu od 37 milijardi dolara.

Glasnogovornica Alibabe izjavila je u ponedjeljak za Reuters da je promjena nastala zbog sukoba zbog zakazivanja, odbijajući daljnji komentar.

Iako je izvještavanje o Mainom odsustvu iz javnosti izazvalo špekulacije na Twitteru, koji je blokiran u Kini, to nije bila značajna tema u trendu na društvenim mrežama u kontinentalnoj Kini, gdje su osjetljive teme podložne cenzuri.

Kineski regulatori bavili su se Maovim poslovima od njegovog oktobarskog govora, uključujući pokretanje istrage u Alibabi i naređivanje Antu da prodrma svoje zajmove i druge poslove potrošačkog finansiranja, uključujući stvaranje zasebne holding kompanije koja će zadovoljiti kapitalne potrebe.

“Mislim da mu je rečeno da polako pada”, rekao je Duncan Clark, predsjednik tehnološkog savjetovališta BDA China sa sjedištem u Pekingu. “Ovo je prilično jedinstvena situacija, više povezana sa ogromnom razinom Ant-a i osjetljivošću u vezi s financijskom regulativom”, rekao je.

Dionice Alibabe, koje kotiraju na Hong Kongu, pale su u ponedjeljak za 2,15%.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh