Svijet

Svijet riskira ‘moralnu katastrofu’ ako odgodi vakcinaciju u Africi

Globalna dostupnost vakcine i finansiranje glavne su zapreke za početak vakcinisanja protiv COVID-19 u Africi, rekao je direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Koronavirus - Afro.who.int

Svijet riskira “moralnu katastrofu” ako se odgodi vakcinisanje protiv COVID-19 u Africi dok bogatije regije ne vakcinišu svo svoje stanovništvo, upozorio je direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

John Nkengasong rekao je kako se CDC nada da će velike kampanje vakcinisanja u Africi početi u aprilu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“To je daleko s obzirom na to da se ovaj virus prenosi jako brzo”, rekao je i upozorio da se drugi val bolesti u Africi “vratio željan osvete”.

Broj novozaraženih povećao se prošle sedmice za gotovo 19 posto, a broj umrlih za 26 posto, prema podacima CDC-a.

‘Ne moramo imati moralnu krizu’
Afrika je do sada prijavila 2,7 miliona zaraženih i 64.000 umrlih.

Južnoafrička Republika, gdje je detektirana nova varijanta virusa, u zadnjih je sedam dana potvrdila 82.000 zaraženih, rekao je.

Globalna dostupnost vakcine i finansiranje glavne su zapreke za početak vakcinisanja u Africi, rekao je Nkengasong.

Upozorio je da su bogate nacije nabavile više vakcina nego što trebaju.

“Ne moramo imati moralnu krizu u kojoj se te stvari gomilaju u razvijenom svijetu, a mi u Africi teško ih dobivamo”, rekao je.

Poziv na jedinstvo
Afrička unija pregovara s EU-om, Kanadom i farmaceutskim kompanijama kako bi osigurala vakcinu, uz ona koja su im obećana u sklopu COVAX programa WHO-a.

COVAX je globalna šema kojom se želi osigurati distribuciju vakcine siromašnijim zemljama.

“Lako će doći do moralne katastrofe ako ne budemo jedinstveni kako bi vakcinisanje počelo što je prije moguće 2021. i kako bi se pomoglo Africi ondje gdje je to potrebno”, rekao je.

Proces odobrenja raznih vakcina bit će vjerovatno ubrzan kroz centralni proces u sklopu Afričke unije, napomenuo je, prebosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh