Svijet

WHO traži poštenu podjelu vakcina

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u srijedu je, obilježavajući prvu godišnjicu otkako je Kina izvijestila o prvim slučajevima novog koronavirusa, zatražio od zemalja da osiguraju da vakcine budu dostupne građanima svuda, a ne samo u bogatim zemljama.

Tedros Adhanom Ghebreyesus - CNBC.com

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO, apelovao je da se prukupi četiri milijarde dolara za kupovinu vakcina za COVID-11 radi distribucije u siromašnijim zemljama putem mehanizma za nabavku vakcina, COVAX.

– To je izazov koji moramo istaknuti u Novoj godini – izjavio je Tedros u video poruci objavljenoj dan prije godišnjice kineskog izvještavanja o prvim slučajevima upale pluća nepoznatog porijekla UN-ovoj agenciji za javno zdravstvo.

– Vakcine pružaju veliku nadu u okretanje trendova pandemije. Kako bismo zaštitili svijet, mi, međutim, moramo osigurati da svi ljudi koji su u riziku bilo gdje – ne samo u zemljama koje mogu priuštiti vakcine – budu cijepljeni – kazao je.

Također je tražio od zemalja da se bore protiv teorija zavjere i napada na nauku.

– Izbor je jednostavan. Svijet može preći posljednje milje ove krize zajednički, pomažući jedni drugima tim putem, od pravedne diobe vakcina do nuđenja tačnih savjeta, saosjećanja i brige koja nam je potrebna – kazao je Tedros, prenosi Reuters, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh