Svijet

Pfizer odgodio isporuku vakcina u osam zemalja EU zbog problema s temperaturom

Isporuke Pfizerove vakcine protiv koronavirusa odgođene su u osam evropskih zemalja zbog poteškoća vezanih za čuvanje i skladištenje vakcine na niskim temperaturama.

Pfizer - Reuters

Ministarstvo zdravlja Španije saopćilo je da je u nedjelju navečer primilo poruku iz Pfizerovog proizvodnog pogona u Belgiji da će vakcina u ovu zemlju biti dostavljena u utorak, umjesto u ponedjeljak, zbog problema u procesu utovara i skladištenja povezanog s kontrolom temperature.

Španski zvaničnici izvijestili su da se osam evropskih zemalja suočava sa istim poteškoćama, ali nisu naveli koje su to zemlje.

Lokalne vlasti u Njemačkoj također su izvijestile o kašnjenju isporuke nakon što su utvrđeni problemi u transportu vakcine na propisanoj temperaturi od -70 stepeni Celzija.

U izjavi za Euronews Pfizer je saopćio da su kašnjenja prouzrokovana zbog logističkih problemima i ograničenog broja isporuka, ali da je kompanija uspjela riješiti ove poteškoće.

Inače isporuka vakcine koju su proizvele kompanije Pfizer i BioNTech je komplikovana zbog potrebe čuvanja doza na izuzetno niskim temperaturama, na minus 70 stepeni Celzija. Ono što donekle olakšava transport jeste činjenica da vakcina može održati učinkovitost na temperaturama između 2 i 8 stepeni Celzija nekoliko dana.

Ipak, kašnjenja isporuke u pojedinim evropskim zemljama utjecala su na početak programa masovne vakcinacije stanovništva. Podsjetimo da je Evropa započela vakcinacije tokom vikenda, a stanovnici Njemačke, Mađarske i Slovačke su među prvima primili svoje doze, prenosi “klix“.

EU je osigurala 300 miliona doza Pfizerove vakcine, s nadom da će dvije trećine evropskog stanovništva biti vakcinisane do septembra 2021. godine. Pored Pfizera, sklopljeni su ugovori i za nabavku vakcina drugih kompanija.

Evropska agencija za lijekove trebala bi 6. januara odlučiti hoće li odobriti upotrebu Modernine vakcine koja ne zahtijeva skladištenje na niskim temperaturama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh