Svijet

Papa Franjo 2021. proglasio godinom porodice

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u nedjelju je predstojeću 2021. proglasio godinom posvećenoj porodici dok je udvostručio jedan od svojih papinskih prioriteta i pozvao na ponovnu pažnju ka svom dokumentu o porodičnom životu iz 2016.

Papa Franjo - BBC.co.uk

Papa Franjo je najavio da će nadolazeća godina posvećena porodici započeti 19. marta, na petu godišnjicu njegovog dokumenta “Radost ljubavi”. Između ostalog, ovaj dokument otvorio je vrata dozvoljavanju razvedenih i ponovo vjenčanih parova da se pričeste, što je izazvalo kritike, dok su konzervativni katolici tvrdili da je u pitanju jeres.

On je napisao dokument nakon što je pozvao biskupe iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o tome kako Katolička crkva može bolje služiti porodicama. Iako je pitanje razvoda i ponovnog vjenčanja dominiralo naslovima tokom sinoda, rasprava se takođe dotakla i drugih “netradicionalnih” porodica.

Papa Franjo je pružio prijateljski papinski savjet porodicama koje imaju nesuglasice, podsjećajući ih da kažu “oprosti, hvala i žao mi je” i da nikada ne završavaju dan bez pomirenja.

“Jer je ‘hladni rat’ dan poslije opasan”, pojasnio je on, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh