Svijet

Evropska unija: Počela vakcinacija protiv koronavirusa

Zdravstveni radnici, stariji građani, ali i političari su primili prve doze širom 27 država članica, čime je poručeno da su vakcine bezbedne i predstavljaju najbolju šansu da se pobedi pandemija

Zemlje članice Evropske unije počele su danas sa koordinisanom akcijom vakcinacije protiv koronavirusa, a vakcine prve primaju najranjivije grupe društva među 450 miliona stanovnika EU, javlja Anadolu Agency (AA).

Zdravstveni radnici, stariji građani, ali i političari su primili prve doze širom 27 država članica, čime je poručeno da su vakcine bezbedne i predstavljaju najbolju šansu da se pobedi pandemija.

“Nije nimalo bolelo. Otvorite oči i primite vakcine”, rekla je medicinska sestra Mihaela Anghel iz Bukurešta koja je prva primila vakcinu u Rumuniji.

U Rimu, pet doktora i medicinskih sestara je sedelo u polukrugu u bolnici infektivnih bolesti Spallanzani kako bi primili doze vakcina.

U domu za starije osobe Los Olmos u gradu Guadalajara u Španiji, 96-godišnja korisnica doma, kao i zaposlena u tom domu bile su prve u toj zemlji koje su primile vakcine.

Češka je bila jedna od najgore pogođenih zemalja koronavirusom tokom jeseni, a u toj zemlji sada je prvi vakcinu primio premijer Andrej Babis, koji je pokupšao uveriti građene da nema razloga za brigu. Pored njega, vakcinu je primila vojna veteranka Emilie Repikova.

Sveukupno, u 27 država članica EU zabeleženo je najmanje 16 miliona slučajeva zaraze i više od 336.000 smrtnih slučajeva.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen juče je u video-poruci navela da je distribucija vakcina državama EU “dirljiv momenat jedinstva”.

Neke od zemalja EU, poput Nemačke, Mađarske i Slovačke krenule su sa vakcinacijom juče, dan ranije nego ostatak EU.

Evropska agencija za lekove (EMA) će 6. januara odlučivati o dozvoli za upotrebu vakcine kompanije Moderna koja se već koristi u Sjedinjenim Američkim Državama.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh