Svijet

Profesor osuđen na 12,5 godina nakon što je iskasapio studenticu s kojom je bio u vezi

Profesor je uhapšen nakon što je izvučen iz rijeke u blizini njegovog stana u s ruksakom u kome su se nalazile dvije odsječene ruke

profesor ubistvo - Fokus

Sud u St. Petersburgu u petak je osudio uglednog profesora istorije pod optužbama za ubistvo i kasapljenje svoje studentice i izrekao mu je kaznu zatvora od 12 i po godina.

Sud je proglasio 64-godišnjeg Olega Sokolova, koji predaje na Državnom univerzitetu u St. Petersburgu, krivim za ubistvo 24-godišnje postdiplomske studentice Anastasije Ješčenko u svom stanu u novembru 2019.

Sokolov je uhapšen nakon što je izvučen iz rijeke Mojka u blizini njegovog stana u St. Petersburgu s ruksakom u kome su se nalazile dvije odsječene ruke.

Ruke su identifikovane kao Ješčenkine a istražitelji su pronašli druge dijelove tijela u rijeci i u Sokolovljevom stanu u istorijskom dijelu St. Petersburga, manje od kilometra od muzeja Hermitage, prenosi “Fokus“.

Tokom suđenja, Sokolov je tvrdio da su on i Ješčenko imali romantičnu vezu i da ju je ubio tokom svađe.

Tužioci su zatražili kaznu od 15 godina zatvora.

-Sokolov je poznat po knjigama o napoleonskoj eri i entuzijastičnom učešću u inscenaciji istorijskih bitaka, a njegov slučaj privukao je veliku pažnju javnosti u Rusiji.

Tečni govornik francuskog jezika, Sokolov je bio vodeći član pokreta vojnih inscenacija u ranim 1990-im i predstavljao je Napoleona u brojnim inscenacijama istorijskih bitaka i drugim dešavanjima.

Sokolovljev ekstravagantni stil i i samouvjerena predavanja učinili su ga popularnim među studentima, a on je govorio o svojoj strasti prema napoleonskoj eri u televizijskim intervjuima, prenosi AP.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh