Svijet

Nakon višemjesečnog zastoja / Britanija i EU u zadnji trenutak sklopili ‘historijski’ trgovinski sporazum

Velika Britanija i Evropska unija postigle su istorijski trgovinski sporazum nakon Brexita samo nekoliko dana prije nego što je London 1. januara treba izaći iz jedinstvenog tržišta bloka.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

Epilog je uslijedio u četvrtak popodne nakon višemjesečnog zastoja.

Iako je budućim trgovinskim partnerima vidno laknulo što su napokon uspjeli s onim što je posljednjih sedmica izgledalo nemoguće, iscrpljenost i frustracija također su se pokazali, piše dpa.

Na kraju uspješnog pregovaračkog puta, obično osjećam radost“, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare u Bruxellesu. “Ali danas osjećam samo tiho zadovoljstvo i, iskreno govoreći, olakšanje.

Britanski premijer Boris Johnson bio je trijumfalniji.

Novi posao – vrijedan 660 biliona funti (895 biliona dolara) svake godine – pruža “stabilnost i novu sigurnost u onome što je ponekad bilo nesaglasno i teško“, rekao je tokom televizijskog obraćanja iz Londona.

Ljudi su govorili da ne možete biti dio zone slobodne trgovine s EU-om, a da niste obavezni slijediti zakone EU-a“, rekao je Johnson. “Rečeno nam je da ne možemo dobiti svoj kolač i jesti ga.

Ponavljajući snagu Evropske unije u jedinstvu, von der Leyen je rekla da će sporazum zapisati istoriju. Dodala je da EU nije popustila u svojim ključnim zahtjevima.

To pokazuje da iz pozicije snage možete postići puno“, rekla je von der Leyen.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovio je da su se “evropsko jedinstvo i postojanost isplatili“, u tvitu rekavši kako se Evropa može veseliti budućnosti “suverena i snažna“.

Zakonodavci EU-a morat će detaljno proučiti dogovor i dati svoj pristanak vjerojatno u Novoj godini, što znači da će se sporazum u početku morati privremeno primijeniti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nagovijestila je svoju podršku sporazumu nazvavši ga “od istorijske važnosti“.

Ipak, iz perspektive EU-a, nije sve za slavlje.

Ističući svoje razočaranje, Michel Barnier, glavni pregovarač EU, rekao je da se Britanija odlučila ne sudjelovati u programu Erasmus te da nije utvrđen sporazum o vanjskoj politici, odbrani i razvojnim pitanjima.

Uprkos tome, sporazum je masivan, pokriva ne samo komercijalne odnose, već i buduće uslove za policiju i pravosuđe, saobraćaj i energetsku saradnju.

U konačnici, nakon gotovo 10 mjeseci pregovora s visokim ulozima, pregovaranje se svelo na ribu i carine.

EU je od početka tražio uvjeravanja o socijalnim standardima i standardima zaštite okoliša kao i državnoj podršci kako bi zaustavio britanske firme koje podrivaju one iz EU bloka.

London je tvrdio da je ta strogost pretjerana i da je cijela poanta Brexita “vratiti kontrolu” nad svojim zakonima i granicama.

U konačnom sporazumu nijedna strana nije vezana pravilima druge o subvencijama ili standardima, ali obje su se obvezale na opće principe jednakih uslova.

Ako jedna strana smatra da se druga razišla na nepravedan način, mogu se obratiti neovisnom arbitru – što je presudno za Britance, a ne Evropskom sudu – koji može izreći sankcije.

Nakon dugih pregovora, dvije su se strane dogovorile da će EU zadržati 75 posto svojih ribolovnih kvota u britanskim vodama tokom sljedećih pet i po godina.

Sporazum znači da su usko povezani partneri sada finalizirali svoj turbulentni razvod, četiri i pol godine nakon što je mala većina glasala za izlazak iz EU na britanskom referendumu.

London je mogao ostati u carinskoj uniji ili na jedinstvenom tržištu, ali nije bio spreman prihvatiti ograničenja svoje regulatorne slobode koju zahtijeva EU.

Britanija će napustiti blok kad sljedeći petak završi 11-mjesečno prijelazno razdoblje predviđeno za trgovinske pregovore.

U 2019. godini polovina britanskog uvoza dolazila je iz EU, a dvije petine britanskog izvoza otišlo je u EU, piše “Fena”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh