Svijet

Fauci: Za imunitet krda potrebno vakcinisati između 70 i 90 posto stanovništva

Da bi se stekao imunitet krda protiv virusa korona biće potrebno vakcinisanje između 70 i 90 posto stanovništva, izjavio je vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci.

Anthony Fauci - Zena.blic.rs

Više od milion Amerikanaca primilo je prvu dozu vakcine protiv virusa korona od 14. decembra, što je samo 0,3 odsto stanovništva.

Fauci, koji u vezi sa pandemijom savjetuje odlazećeg predsjednika SAD Donalda Trumpa i izabranog američkog predsjednika Joe Bidena, priznao je da je ranije ove godine smatrao da je za imunitet krda potrebno vakcinisanje između 60 i 70 posto stanovništva.

– Ovdje moramo biti odmjereni. Ne znamo tačno koji je pravi broj. Mislim da je realno negdje između 70 i 90 posto, ali neću reći 90 – istakao je Fauci za “New York Times”.

Broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom 19 u SAD u posljednja 24 sata uvećan je za 3.362, što je drugi dan zaredom u kojem je preminulo više od 3.000 ljudi, saopšteno je iz Američkih centara za kontrolu i sprečavanje zaraze /CDC/.

U SAD je od posljedica zaraženosti od početka epidemije preminulo 325.096 ljudi, a na testu za virus korona bila je pozitivna 18.391.571 osoba, prenosi “RTRS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh