Svijet

Ova zemlja od 12. aprila nije imala nijedan slučaj korone, a sada se širi ludom brzinom – Znaju ko je kriv i građani su puni gnjeva: “Išao je gdje je i s kim stigao”

Tajvan je bio jedna od država koja je i više nego uspješno uspjela da se suprotstavi korona virusu – oni su od početka pandemije zabilježili samo 770 slučajeva zaraze i sedam smrtnih slučajeva, uprkos populaciji od 24 miliona ljudi.

Koronavirus - Zena.blic.rs

No, u ponedeljak je prekinut dugačak niz od 253 dana bez Kovida-19 u ovoj zemlji.

Tajvan do juče nije zabilježio nijedan slučaj lokalne transmisije još od 12. aprila, a za ponovnu pojavu virusa krivac je jedan pilot sa Novog Zelanda, kako prenosi “The Guardian”.

Zdravstvene vlasti izvijestile su da je jedna žena u 30-im imala pozitivan test, a ona je otkrila da je imala bliski kontakt sa starijim pilotom zaposlenom u tajvanskoj aviokompaniji.

Pilot se virusom najvjerovatnije zarazio u SAD-u krajem novembra, nakon čega je promijenio još tri leta da bi 4. decembra stigao do Tajvana, a potom se poslije tri dana karantina slobodno kretao po glavnom gradu Tajpeju.

Inače, Tajvan za većinu ljudi koji dolaze iz drugih zemalja ima stroge zahtjeve za 14-dnevni karantin, ali pravilo je da piloti provode samo tri dana u izolaciji.

Ministar zdravlja Čen Šiš-čung rekao je da pilot, koji je u nedjelju smješten u karantin, nije rekao “istinu o svojim kontaktima i aktivnostima”. Najavio je i kaznu za nesavjesnog pilota i to u visini od 9. 300 eura.

Vlasti su naknadno saopštile da je pilot između 8 i 12. decembra posjetio nekoliko objekata u Tajpeju, uključujući i šoping centre, prije nego što je poletio u SAD sa dva kopilota, za koje se kasnije ispostavilo da su pozitivni na testiranju.

Takođe, otkriveno je da je kašljao tokom tog leta 12. decembra, ali nije nosio masku. Na Tajvan se vratio 15. decembra, a testiran je tri dana kasnije kao jedan od bliskih kontakata zaraženog kopilota.

Ovaj slučaj motivisao je vlasti da kabinskoj posudi produže karantin na 14 dana, piše “Žena“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh