Svijet

Italija se zatvorila, u Venetu zabrinjava nivo širenja zaraze

Italija se danas “zatvorila” – na snazi je karantin koji važi na cijeloj teritoriji do 27. decembra.

nezavisne

U posljednja 24 sata zabilježeno je skoro 15.000 novozaraženih, dok su 553 osobe preminule od kovid-19, piše agencija Ansa.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, u većini italijanskih pokrajina nivo zaraze je umjeren ili visok, a već treću sedmicu zaredom u sjevernoj pokrajini Veneto je zabrinjavajuće visok nivo širenja zaraze.

U poređenju s periodom od prije dvije sedmice, kada je indikator brzine širenja virusa Rt bio 0,82, u ovoj sedmici je 0,9, što znači da se nije zaustavilo širenje kovida-19 i zato su mjere totalnog karantina neophodne.

Faktor Rt se dobije zbirom 21 indikatora epidemiološkog stanja i situacija se smatra pod kontrolom ako je taj indikator manji od 1.

Premijer Ðuzepe Konte je za televiziju RAI rekao da su mjere stroge, ali neophodne.

“Potrebne su nam da bismo u januaru mogli dozirati antikovid mjere samo na one regije gdje to bude neophodno”, naveo je Konte.

U Italiji je od početka pandemije do sada dva miliona osoba bilo zaraženo virusom korona, a broj žrtava je 700.000 i po tome je na prvom mjestu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh