Svijet

Italija će vakcinisati sve, uključujući ilegalne migrante

Kao Italija, nudimo pomoć svima na nacionalnom teritoriju. Naravno da će to biti i za njih. Jasno je da bi trebalo da pokrije čitavu populaciju. Jer virus nije briga jeste li legalno registrirani, pa je svima u interesu zaštititi većinu stanovništva

Savjetnik italijanskog ministra zdravlja dr. Walter Ricciardi izjavio je da će svima, uključujući ilegalne migrante na italijanskoj teritoriji, bit će ponuđena vakcina protiv nove vrste koronavirusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Jedan od stručnjaka za epidemiju u zemlji dr. Ricciardi je na internetskom sastanku odgovarao na pitanja članova Udruženja stranih medija u Rimu u vezi s izbijanjem COVID-19 i vakcinom za njega.

Ricciardi je rekao da će vakcinacija simbolično započeti u Evropi 27. decembra pod nazivom “Dan vakcinacije”, a da će se to na mase proširiti od januara.

Kazavši da imaju saznanja da zaštita vakcine traje nekoliko mjeseci, Ricciardi je podsjetio da se vakcina protiv gripe također ponavlja svake godine i pruža zaštitu tokom perioda koji se naziva sezona gripa, a zatim se ponavlja.

“Prvu seriju od 10 hiljada doza vakcine ostavit ćemo Italiji prije kraja decembra, za one koji se bore na prvoj lini”, pojasnio je Ricciardi.

Navodeći da mutirani oblik koronavirusa koji se veoma brzo prenosi, a koji se pojavio u Velikoj Britaniji, izaziva zabrinutost, Ricciardi je naglasio da je ova vrsta agresivnija i zaraznija, ali vakcina protiv COVID-19 pruža zaštitu od njega.

Walter Ricciardi naglasio je da su se virusi mnogo puta mutirali i mijenjali, pa bi uvijek trebali biti oprezni.

Na pitanje hoće li 600.000 ilegalnih migranata u Italiji biti vakcinisano ili ne, Ricciardi je podsjetio da postoji zakonska regulativa koja ne uzima u obzir dozvolu boravka.

“Da, definitivno. Kao Italija, nudimo pomoć svima na nacionalnom teritoriju. Naravno da će to biti i za njih. Jasno je da bi trebalo da pokrije čitavu populaciju. Jer virus nije briga jeste li legalno registrirani, pa je svima u interesu zaštititi veliku većinu stanovništva. Dakle, moj odgovor je da”, izjavio je Ricciardi.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh