Svijet

Francuska državljanstvima nagradila imigrante koji pomažu u borbi protiv koronavirusa

Stotine imigranata koji u Francuskoj pomažu u borbi protiv koronavirusa nagrađeni su državljanstvima.

Koronavirus - Ilustracija / Vijesti.ba

Ministarstvo unutrašnjih poslova je zatražilo pomoć u borbi protiv koronavirusa, a imigranti koji su se odazvali dobijaju državljanstva po ubrzanom procesu. Dosad je državljanstvo dobilo više od 700 osoba, a neki su u završnoj fazi ovog procesa. Među njima su ljekari, čistači i radnici u prodavnicama.

Oni koji se na “prvim linijama” bore protiv koronavirusa širom svijeta najviše su izloženi, a mnogi od njih umiru uključujući ljekare i medicinske sestre.

Francuska je među deset zemalja koje su najviše pogođene korona virusa, dosad je potvrđeno više od 2,5 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je gotovo 62.000 ljudi.

Dosad je za ubrzani proces dobijanja državljanstva apliciralo 2.890 ljudi.

Inače, za apliciranje za dobijanje državljanstva potrebno je u Francuskoj živjeti najmanje pet godina, a onima koji pomažu u borbi protiv pandemije dovoljne su i dvije godine.

U Francuskoj je populacija imigranata 2017. godine iznosila 6,4 miliona.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh