Svijet

Gates: U 2021. godini nam stižu dobre vijesti

Američki milijarder Bill Gates naveo je da je ova godina bila užasna, ali smatra da nam stižu dobre vijesti u 2021. godini.

Bill Gates - Twitter

Ističe da je pandemija koronavirusa odnijela više od 1,6 miliona života, te nanijela ogromne ekonomske štete i milione ljudi ostavila bez posla, dok veliki broj djece propušta ključno vrijeme u školi.

No, optimista je da će se stvari popraviti u narednoj godini. Uporište nalazi u tome da se uvjerio u brzinu naučnih napredaka u ovoj godini.

– Ljudska rasa nikada nije napravila ovoliki napredak kada je riječ o liječenju bilo koje bolesti u jednoj godini, nego što je to svijet učinio u borbi protiv COVID-19 – istakao je na svome blogu.

Dodaje da u normalnim okolnostima pravljenje vakcine može trajati i do deset godina, dok je više vakcina protiv koronavirusa kreirano za manje od godinu dana.

No, ne smatra da je, još uvijek, pandemija time pobijeđena.

– Kompjuterski modeli predviđaju da bi pandemija mogla čak da bude još gora u sljedećih mjesec dana. Moramo naučiti više i o novom soju koronavirusa koji se pojavio – objasnio je.

Naveo je, međutim, dva razloga koji ulijevaju nadu.

– Prvi razlog je taj da maske, socijalno distanciranje i ostale mjere mogu usporiti širenje koronavirusa, a drugi je da će u proljeće 2021. vakcine protiv koronavirusa biti rasprostranjene u tolikoj mjeri da će imati utjecaj na svijet – zaključio je Gates, prenosi “Faktor“.

Procjenjuje da će, uz pridržavanje trenutnih epidemioloških mjera, broj smrtnih slučajeva opasti u velikoj mjeri. Barem će, smatra, tako biti u bogatim zemljama i život će biti bliži normali nego što je to sada slučaj.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh