Svijet

Meksiko najopasnija zemlja za novinare

Ukupno 119 novinara ubijeno je u Meksiku od 2000. godine, što ga čini najopasnijom zemljom za novinare širom svijeta, prema Odboru za zaštitu novinara.

Novinari - Nezavisne.com

Osam novinara ubijeno je u zemlji ove godine, što je Meksiko učinilo najopasnijim za novinare, a slijede ga Afganistan i Filipini.

Najviše su na meti oni koji izvještavaju o korumpiranim službenicima i njihovim vezama s organiziranim kriminalom.

Novinarka Miroslava Breach brutalno je ubijena u martu 2017. godine u državi Chihuahua na sjeveru Meksika.

Miroslava je izvještavala o članovima lokalne bande i njihovim vezama s političarima prije nego što je upucana osam puta u glavu dok je čekala sina da ga vozi u školu.

Ove sedmice, bivši guverner iste opštine u kojoj je živjela Miroslava, Hugo Amed Schulz, uhapšen je zbog saradnje u atentatu na novinara. Još dvojica osumnjičenih koji su umiješani u ubistvo još uvijek su u bjekstvu.

Predsjednik Lopez Obrador obećao je zaustaviti nasilje nad novinarima od prvog dana stupanja na dužnost. Ali nedostatak resursa i političkih napora da se umanji nasilna odmazda radi ućutkivanja medija prevladavao je tokom njegove administracije.

Odbor za zaštitu novinara neprofitna je nezavisna organizacija posvećena slobodi govora i zaštiti novinarskih prava širom svijeta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh