Svijet

Nizozemska otvara šalter u Sarajevu na kom će porodice žrtava genocida moći tražiti odštetu

Porodice žrtava genocida u Srebrenici od marta 2021. mogu tražiti odštetu Nizozemske

Genocid - Fokus

Zahtjev za odštetu od nizozemske vlade od 1. marta 2021. godine moći će podnijeti porodice ubijenih u genocidu u Srebrenici, saopćilo je Ministarstvo odbrane Nizozemske, čije su snage bile u bazi Ujedinjenih naroda u Potočarima, kod Srebrenice, u vrijeme kad je počinjen genocid u julu 1995.

Ministrica Ank Bijleveld Schouten kazala je da će u tu svrhu biti otvoren šalter u Sarajevu gdje će porodice moći podnijeti zahtjev, piše “Slobodna Evropa“.

Govoreći u svoje i ima ministra vanjskih poslova Stefa Bloka, Bijleveld Schouten je kazala da, osim civilnopravnim sistemom, država Nizozemska najbližim rodbinama nudi i ovaj način za primanje odštete.

Nezavisni odbor na čelu s članicom Državnog vijeća Sylvijom Wortmann odgovoran je za obradu i provedbu zahtjeva

“Pad Srebrenice je i ostao katastrofa za sve porodice kojoj nedostaju njihovi najmiliji. Država (Nizozemska) je vrlo svjesna da nijedna odšteta ne zadovoljava pretrpljenu tugu”, rekli su ministri.

Dana 19. jula 2019., Vrhovni sud u Nizozemskoj presudio je da je Nizozemska nezakonito postupila prema skupini od oko 350 muških izbjeglica, ne nudeći im izbor da ostanu u UN-ovoj bazi 11. jula 1995.

Kao rezultat, ovoj je skupini oduzeta šansa za preživljavanje, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Vrhovni sud presudio je da je skupina muškaraca imala stopu preživljavanja od 10 posto, zbog čega je država odgovorna za 10 posto štete koju su pretrpjele porodice ubijenih.

Država će ovu odluku provesti uz naknadu, navode iz Ministarstva.

U genocidu u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8. 000 bošnjačkih muškaraca i dječaka

Za genocid u Srebrenici međunarodni i sudovi u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji do sada izrekli kazne zatvora duže od 700 godina pri čemu je 47 osoba osuđeno jer su bili nalogodavci i neposredni izvršitelji počinjenih zločina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh