Svijet

Specijalni izvjestitelji UN-a traže provođenje istrage o ubistvu 13-godišnjeg palestinskog dječaka

Svako od ovih ubistava izaziva duboku zabrinutost u pogledu predanosti Izraela ljudskim pravima i obavezama koje proizilaze iz humanitarnog prava, navodi se u zajedničkom saopćenju specijalnih izvjestitelja UN-a

Specijalni izvjestitelji Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava traže provođenje nepristrasne i nezavisne istrage o ubistvu 13-godišnjeg palestinskog dječaka Alija Abu Aliyaa, kojeg su izraelske snage sigurnosti ubile na okupiranoj Zapadnoj obali 4. decembra ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Izrazili su duboku zabrinutost zbog toga što slučajevi ubistava palestinske djece ostaju nekažnjeni.

Specijalni izvjestitelj UN-a za ljudska prava za Palestinu Michael Lynk i specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska i proizvoljna pogubljenja Agnes Callamard u zajedničkom saopćenju naveli su da takvi slučajevi predstavljaju očigledna kršenja međunarodnog prava.

“Ubistvo dječaka Aliyaa, kojeg su ubile izraelske snage, predstavlja otvoreno kršenje međunarodnog prava”, ističe se u saopćenju.

Dodaje se također da je dječak ubijen iako nije predstavljao nikakvu prijetnju za izraelske snage sigurnosti.

Specijalni izvjestitelji UN-a istakli su da je Aliya čak šesto palestinsko dijete koje su izraelske snage ubile na Zapadnoj obali tokom 2020. godine, naglasivši da su sva ta djeca ubijena bojevom municijom.

Također, od 1. novembra 2019. do 31. oktobra 2020. godine izraelske snage sigurnosti ranile su 1.048 djece palestinskom teritoriju pod izraelskom okupacijom.

“Djeca uživaju posebna prava zagarantovana međunarodnim pravom. Svako od ovih ubistava izaziva duboku zabrinutost u pogledu predanosti Izraela ljudskim pravima i obavezama koje proizilaze iz humanitarnog prava”, navodi se u zajedničkom saopćenju.

Prema podacima organizacija civilnog društva, izraelske snage su od 2013. godine upotrebom bojeve municije usmrtile 155 palestinske djece, a dosad su pokrenute samo tri optužnice u vezi s tim slučajevima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh