Kultura

Papa za 84. rođendan tražio vakcinu protiv korone za najsiromašnije

Papa Franja koji diskretno danas slav 84. rođendan ponovo je apelovao na zemlje da garantuju “najsiromašnijima” pristup vakcini protiv korona virusa.

papa Franjo - Twitter

“Ponavljam moj apel političkim zvaničnicima i privatnom sektoru da usvoje odgovarajuće mjere da garantuju vakcine protiv kovida 19 i neophodnu tehnologiju da se pomogne bolesnima i svima koji su siromašniji i osjetljiviji”, napisao je on u govoru pripremljenom za 1. januar, Dan mira, koji je danas objelodanjen.

Poglavar Rimokatoličke crkve koji je izabrao da ove godine brani “kulturu brige o drugima” izrazio je žaljenje zbog “raznih oblika nacionalizma, rasizma, ksenofobije, ratova i sukoba koji šire smrt i razaranje”, ocenivši da “nažalost oni dobijaju novi zalet”.

Rekao je da se treba podsjetiti na poštovanje humanitarnog prava posebno u trenutku kada se ratovi i sukobi smjenjuju bez prekida.

“Nažalost mnogi regioni i zajednice više se ne sjećaju vremena kada su živjeli u miru i bezbjednosti”, i glad se ukorenila tamo gde je nekad bila nepoznata.

Papa je predložio da se sva sredstva namejnjena za vojne troškove stave u svjetski fond za konačno iskorenjenje gladi i za razvoj najsiromašnijih zemalja.

Na rođjendan koji je “obilježen vrlo jednostavno”, prema njegovom portparolu, papa Franja je poslao četiri respiratora Venecueli, prenosi Beta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh