Svijet

Sud u Francuskoj osudio 14 osoba zbog terorističkog napada na satirični magazin Charlie Hebdo

Sud u Francuskoj osudio je 14 osoba zbog saučesništva u terorističkom napadu u Parizu na sjedište satiričnog časopisa Charlie Hebdo i jevrejske prodavnice koji se dogodio 7. januara 2015. godine.

Charlie Hebdo - Prvi.tv

Optuženi su proglašeni krivima po više tačaka optužnice, od članstva u kriminalnoj mreži do saučesništva u napadima. Optužbe povezane s terorizmom povučene su za nekoliko optuženih koji su proglašeni krivima za druga lakša krivična djela.

Ali Riza Polat, koji je opisan kao ključna osoba u organizaciji napada, proglašen je krivim za saučesništvo pomažući naoružanima da nabave oružje i municiju.

Presude optuženima je izrekao Regis de Jorna, predsjednik posebnog sudskog vijeća koje čini pet sudija. Ročište u ovom slučaju trajalo je 54 dana, a na optuženičkim klupama našlo se ukupno 11 osoba dok je trojici učesnika u napadu suđeno u njihovom odsustvu, prenosi “Klix“.

Podsjetimo, napad se desio 7. januara 2015. godine kada su napadači ubili dvanaestero ljudi, uključujući neke od najpoznatijih francuskih karikaturista. Napad su počinili braća Cherif i Said Kouachi.

Dan poslije je Amedy Coulibaly, bliski poznanik Cherifa Kouachija s kojim se upoznao u zatvoru, ubio je policajku Clarissu Jean-Philippe (27) prilikom rutinske saobraćajne kontrole u Montrougeu, na prilazu Parizu.

Coulibaly je potom 9. januara ubio četvoricu muškaraca, redom Židove, u talačkoj krizi u supermarketu Hyper Cacher na istoku Pariza. Snimio je i video u kojem je istaknuo da su napadi bili koordinirani i preuzeo je odgovornost za njih u ime Islamske države.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh