Svijet

Sankcije Velike Britanije za osobe koje ne poštuju suverenitet BiH ostaju i nakon Brexita

Od 1. januara na snagu stupaju sankcije Velike Britanije prema BiH, koje su usvojene na nivou EU, a ostaju na snazi i nakon Brexita i odnose se na poštivanje suvereniteta i integriteta BiH i jačanje stabilnosti države.

Odnosi EU i Velike Britanije - N1info.com

“Poduzimanje kolektivnih akcija s međunarodnim partnerima se pokazalo kao najefikasnija poluga za promjene, a mi ćemo to i dalje činiti potičući naše partnere da razmotre potencijalnu ulogu restriktivnih mjera tamo gdje je to prikladno”, odgovorili su iz Ministarstva vanjskih poslova BiH na pitanje baronese Arminke Helić o sankcijama osobama iz BiH koje podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak BiH.

Njeno pitanje se odnosilo na set evropskih normi koje uključuju sankcije za osobe koje su prijetnja miru, stabilnosti i sigurnosti BiH.

“1. januara na snagu stupaju propisi o Bosni i Hercegovini kako bi se osiguralo da Velika Britanija ima svoje autonomno tijelo za imenovanje pojedinaca koji podrivaju suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine (BiH), očekujemo da ćemo imati i alat za rješavanje najgorih izazova za stabilnost i budućnosti BiH”, rekli su.

Naveli su također da se zauzimaju za veću borbu protiv korupcije, a samim tim i zarobljavanja države i sve to u saradnji sa Evropskom unijom, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh