Svijet

Generalna skupština UN-a velikom većinom usvojila šest odluka u korist Palestine

Prva odluka odnosi na nastavak i jačanje posebne pomoći izbjeglicama u finansijskoj krizi, a ova odluka prihvaćena je sa 169 glasova “za”, dok su glas “ne” dali Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD)

Jerusalem - TheAtlantic.com

Velikom većinom glasova na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda (UN) usvojeno je šest odluka u korist Palestine, saopćeno je iz palestinskog Ministarstva vanjskih poslova, javlja Anadolu Agency (AA).

Omer Avadallah, šef Ureda za UN pri palestinskom Ministarstvu vanjskih poslova, dao je informacije novinaru AA o odlukama koje je usvojila Generalna skupština UN-a.

Naveo je da se prva odluka odnosi na nastavak i jačanje posebne pomoći izbjeglicama u finansijskoj krizi, Avadallah je izjavio da je ova odluka prihvaćena sa 169 glasova “za”, dok su glas “ne” dali Izrael i Sjedinjene Američke Države (SAD).

Avadallah je rekao da su 162 zemlje glasale “za” u drugoj rezoluciji, koja uključuje poziv za podršku Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), dok su Kanada, Izrael, Marshallovi otoci i Sjedinjene Države izglasale “ne”.

Treća odluka odnosila se na imovinu koju su palestinske izbjeglice ostavile kao posljedicu izraelske okupacije (1948.) i dohodak od njih, dok je četvrta odluka u vezi s ilegalnim naseljima Izraela u Palestini i na okupiranoj Golanskoj visoravni, donesena uz podršku 150 zemalja.

Peta odluka odnosi se na prihvaćanje svih aktivnosti naseljavanja Izraela kao kršenje međunarodnog humanitarnog prava, a šesta odluka na olakšavanje rada odbora za istragu kršenja ljudskih prava Izraela protiv palestinskog naroda i Arapa koji žive na okupiranim teritorijima.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad al-Maliki je u pisanoj izjavi izrazio zadovoljstvo odlukama Generalne skupštine UN-a u korist Palestine.

“Unatoč ogromnom pritisku da se promijeni smjer glasanja, ove su zemlje zadržale svoje načelne stavove prema palestinskom pitanju, palestinskom narodu i pravima izbjeglica”, rekao je Maliki.

Odluke donesene tokom glasanja koje se održava svake godine na Generalnoj skupštini UN-a, s 193 člana, nisu obvezujuće.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh