Svijet

Argentinske vlasti natjerale silovanu curicu (12) da rodi

JEDNA je argentinska 12-godišnjakinja rodila blizance nakon što su joj lokalne vlasti uskratile pobačaj iako je bila žrtva silovanja. Vlasti argentinske provincije Jujuy djevojčici nisu dopustile prekid trudnoće sve do termina u kojem su blizanci mogli biti sigurno rođeni carskim rezom.

Trudnica - Ilustracija / Blogspot

Izuzetno stroga regulacija pobačaja
Zakonodavstvo koje regulira pobačaj u Argentini je izuzetno strogo. Tek prošle godine pobačaj je legaliziran, ali samo u slučaju silovanja. U predanim katoličkim zemljama Latinske Amerike ograničenja u slučaju pobačaja među najstrožima su na svijetu, piše Daily Mail.

Ime 12-godišnje djevojčice nije poznato, kao ni identitet njenog silovatelja, a ogorčeni medicinski djelatnici napali su odluku vlasti da joj ne dopuste legalni pobačaj. Podružnica organizacije Zdravstveni stručnjaci za pravo na odluku u Jujuyu objavila je izjavu kojom osuđuje odluku vlasti: “Unatoč činjenici da je Nacionalna uprava za seksualno zdravlje ponudila hitno rješavanje situacije, čuvajući tjelesno i emocionalno zdravlje djevojčice, lokalne zdravstvene vlasti odbile su prijedlog i odlučile da djevojčici neće omogućiti pravno dopušteni prekid trudnoće.”

Ova izjava objavljena je na društvenim mrežama zajedno s komentarom u kojem se državu optužuje da “inzistira na nejednakostima s kojima se suočavaju zlostavljane djevojčice” i to baš u situacijama u kojima bi ih trebala zaštititi.

Curica podvrgnuta carskom rezu
Djevojčica je navodno prošle nedjelje podvrgnuta carskom rezu u Bolnici za majke i djecu Hectora Quintane. Zdravstveni stručnjaci za pravo na odluku optužili su vlasti da su namjerno odugovlačile s odlukom u ovom slučaju sve dok trudnoća nije poodmakla i blizanci nisu bili dovoljno zreli da mogu preživjeti izvan majčinog tijela.

Zakonodavstvo u Argentini ne postavlja vremensko ograničenje za legalni pobačaj, ali vlasti i zdravstveni dužnosnici često postavljaju proizvoljna ograničenja, ističe Human Rights Watch. Djevojčica živi u Monterricu, gradu na sjeverozapadu Argentine, oko 37 kilometara od San Salvadora de Jujuya, piše argentinski list El Comerico.

Trenutno se zbog “pravne situacije” oko njenih roditelja o djevojčici brine dječji pučki pravobranitelj, stoji u izjavi Zdravstvenih stručnjaka za pravo na odluku. Druge informacije o ovom slučaju nisu objavljene, pa tako ni odgovor lokalnih vlasti.

Samo zadnji u nizu sličnih incidenata
Ovaj incident samo je posljednji u nizu sličnih koji ukazuju na poteškoće u ostvarivanju legalnog pobačaja u Argentini, koji se i dalje drži vrlo kontroverznim postupkom. Trenutno je pobačaj obuhvaćen člankom 86. argentinskog kaznenog zakona iz 1921. godine. U njemu stoji da se trudnoća može legalno prekinuti samo ako su ugroženi zdravlje ili život žene. Međutim, zakon je dopunjen 2019. godine tako da se i žrtvama silovanja omogućava pobačaj.

U svim drugim slučajevima pobačaj se smatra kaznenim djelom za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora. Za samoinicirani pobačaj ili pristanak na njega kazna je do četiri godine zatvora. Osim žene koja abortira, kazneno mogu biti prijavljeni i liječnici, babice i ljekarnici.

Senat odbacio potpunu dekriminalizaciju pobačaja
Argentinski Senat odbacio je 2018. zakonski prijedlog kojim se potpuno dekriminalizira pobačaj u prvih 14 tjedana trudnoće. Pristup pobačaju otežan je čak i onima kojima je zakonski dopušten, tvrdi Human Rights Watch, prenosi “Index“.

Izvještaj ove organizacije iz kolovoza 2020. godine otkriva da se žene koje u Argentini traže pobačaj suočavaju s ogromnim zaprekama, među kojima su proizvoljna ograničenja, zlostavljanje od strane zdravstvenih djelatnika, stigmatizacija i i strah od progona. Mnoge žene zbog toga se podvrgavaju ilegalnim pobačajima koji mogu biti opasni i po život.

Veliki prosvjedi
Aktivisti se nadaju da će zakonska regulativa biti ublažena nakon obećanja argentinskog predsjednika Alberta Fernandeza, koji je dužnost preuzeo u prosincu 2019. godine. Zbog ovog pitanja u Argentini su održani veliki prosvjedi pod sloganom #NiUnaMenos (Nijedna žena manje), koji su započeli kao demonstracija protiv ubojstava žena, ali su se proširili i na pitanja pobačaja i seksualnog zlostavljanja žena.

U provinciji Jujuy, gdje živi 12-godišnjakinja, samo ove godine u javnim je bolnicama zabilježeno 685 porođaja adolescentica. Među njima je i 20 mladih majki koje su bile žrtve silovanja u dobi od 10 do 14 godina. Šokantne brojke zapravo pokazuju da je u posljednje dvije godine došlo do smanjenja, dijelom kao posljedice zakona usmjerenih na rješavanje problema seksualnog zdravlja.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh