Svijet

Guterres: “Vakcine moraju biti distribuirane svim zemljama”

Covax sistem jedini garantuje da će se vakcine isporučiti zemljama Afrike i ostalim državama u razvoju, kaže Guterres.

Antonio Guterres - Theoslotimes.com

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je danas da se “vakcinaški nacionalizam” širi punom brzinom, odnosno da siromašnije nacije u posljednje vrijeme gledaju bogate zemlje “kako se spremaju za vakcinaciju, dok se oni pitaju da li će i kada do njih doći vakcina protiv COVID-19.

Šef UN-a ponovio je da podjela vakcina treba biti za opće javno dobro, dostupno svima, posebno u Africi, prenosi “Tanjug”, pozivajući se na AP.

On je apelovao da se ostvari projekt Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), vrijedan 4,2 milijarde dolara, u naredna dva mjeseca, kojim bi se vakcine isporučile najsiromašnijim zemljama svijeta.

Važnost Covax sistema

Guterres je rekao da je Covax sistem jedini koji garantuje da će se vakcine isporučiti zemljama Afrike i ostalim državama u razvoju.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije, Tedros Adhanom Ghebreyesus, je u obraćanju Vijeću sigurnosti UN-a prošle sedmice rekao da “svjetlo na kraju tunela postaje sve svjetlije“, dodavši da se vakcine moraju dijeliti ravnopravno, a ne da “služe kao privilegija pojedinim zajednicama i da postanu novi razlog zbog kojeg su neki ljudi zapostavljeni“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh