Svijet

Najviši svjetski planinski vrh Mount Everest “porastao” za 73 centimetra

Nepalski ministar vanjskih poslova Pradeep Kumar Gyawali izjavio je kako nova izmjerena visina Mount Everesta iznosi 8.848 metara i 86 centimetara, što je 73 centimetra više u odnosu na posljednje mjerenje

Nova mjerenja pokazala su da je Mount Everest, najviša planina na svijetu, koja se nalazi na granici između Kine i Nepala, viši za 73 centimetra, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nepalski ministar vanjskih poslova Pradeep Kumar Gyawali izjavio je kako nova izmjerena visina Mount Everesta iznosi 8.848 metara i 86 centimetara, objavio je Asian News International (ANI).

Gyawali je rekao kako je novim mjerenjem utvrđeno da je Mount Everest viši za 73 centimetra u odnosu na posljednje mjerenje.

Kineski ekspedicijski tim stigao je na vrh 7. maja ove godine, kako bi pomoću GPS-a i specijalne opreme precizno izmjerio najviši vrh na svijetu.

Kina je prethodno poslala ekspedicije na Mount Everest 1975. i 2005. godine. Tada je izmjerena visina planine iznosila 8.844 metra 43 cm, odnosno 8.848 metara 13 cm.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh