Svijet

Počeli intenzivni pregovori Velike Britanije i EU

Predstavnici Velike Britanije i EU započeli su danas dvodnevne intenzivne i neizvjesne razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita, koji se smatraju posljednjom šansom za postizanje sporazuma.

Brexit - Velika Britanija - EU - Bloomberg.com

Situacija je teška. Nije moguće predvidjeti rezultat. Put je jako uzak – povjerio se tokom večeri izvor blizak razgovorima.

Irski premijer Majkl Martin (Michael) priznao je na kanalu RTE da su razgovori na “vrlo teškoj prekretnici” i pozvao je pregovarače da dokažu “svu moguću kreativnost“.

Predosjećaj mi govori da su izgledi 50/50, mislim da ne možemo biti previše optimistični. Naporno ćemo raditi da postignemo dogovor – obećao je glavni britanski pregovarač Dejvid Frost (David Frost) po dolasku u Brisel.

Odluku o tom “novom naporu” od 48 sati su u subotu navečer donijeli na najvišem nivou britanski premijer Boris Džonson (Johnson) i predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Leyen).

Dvoje dužnosnika obznanit će stanje u ponedjeljak navečer, pod sve jačim pritiskom rokova, jer bi eventualni trgovinski sporazum trebali ratificirati britanski i evropski parlamenti kako bi stupio na snagu 1. januara, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh