Svijet

WHO kvari euforiju: Vakcina neće eliminisati virus

Pojavljivanje više efikasnih vakcina protiv COVID-19 i prateći optimizam ne treba da dozvole da se spusti gard jer one neće eliminisati virus, upozorila je danas Svjetska zdravstvena organizacija.

“Vakcine ne znače nula COVID-19”, rekao je Mike Ryan zadužen za vanredne situacije u WHO, i objasnio da same po sebi vakcine “ne mogu da urade posao”.

Zvaničnica za upravljanje pandemijom u WHO-a Amerikanka Maria Van Kerkhove pozvala je stanovništvo da zaista razmisli šta radi za vrijeme sezone praznika na kraju godine da bi ograničili prijenos korona virusa, prenosi “N1“.

“Odluke koje sada donosimo mogu da znače život ili smrt za nas, za našu porodicu”, rekla je ona.

Pandemija korona virusa u kojoj je zaraženo više od 65 miliona ljudi i umrlo više od 1,5 miliona ponovo je počela ubrzano da se širi u svijetu u vrijeme kada se najavljuju planovi za masovnu vakcinaciju u više zemalja.

“Napredak ostvaren u oblasti vakcina svima nam diže moral i sada možemo da počnemo da vidimo svjetlost na kraju tunela”, rekao je direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus, ali je upozorio na rastuće osjećanje da je pandemija završena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh