Svijet

S farmi u Danskoj pobjeglo stotinu zaraženih kuna, koronu mogu prenijeti na druge životinje

Sa farmi u Danskoj, koja je jedna od najvećih svjetskih izvoznika krzna od nerca, pobjeglo je stotinu zaraženih kuna zbog čega postoji opasnost da bi mogle prenijeti koronavirus divljim životinjama.

Kuna -hedonduo

Shodno tome, zdravstvene vlasti su zabrinute kako bi se nakon toga mutirani soj koronavirusa mogao ponovo prenijeti na ljude.

Danska je inače početkom novembra najavila da će ubiti sve kune koje se u ovoj državi uzgajaju na farmama, nakon što je otkriveno da šire mutirani soj koronavirus koji bi mogao ugroziti efikasnost budućih vakcina.

Do danas je ubijeno oko 10 miliona nerčeva.

Danski državni naučni institut Statens Serum Institut, identifikovao je brojne verzije koronavirusa, ali je samo jedna poznata kao C5, pokrenula zabrinutost zbog njenog utjecaja na efikasnost vakcine. Nakon masovnog ubijanja kuna, dansko ministarstvo zdravstva je prošle sedmice saopćilo da je varijanta soja C5 “vrlo vjerovatno izumrla”.

I ranije su zabilježeni slučajevi redovnog bježanja kuna sa farmi, a sada je potvrđeno da postoji mogućnost da je određeni broj ovih zaraženih životinja pobjegao u divljinu, prenosi “Klix“.

“Svake godine s farmi pobjegne nekoliko hiljada kuna. To znamo jer su te životinje invazivna vrsta i lovci godišnje ubiju nekoliko hiljada divljih kuna”, rekao je Sten Mortensen, voditelj veterinarskih istraživanja u danskoj Upravi za veterinu i hranu.

Ove godine, kazao je Mortensen, postoji rizik da je oko pet posto kuna koje je pobjeglo s farmi bilo zaraženo koronavirusom i da bi mutiranim sojem moglo zaraziti divlje životinje poput tvorova i tanukija, te domaće, poput mačaka.

“Kune obično ne umiru od koronavirusa već se nakon zaraze dobro oporave”, istakao je Mortensen, piše The Guardian.

Podsjećamo, u Danskoj je zabilježeno da je mutirani soj sa kuna prešao na 12 osoba, nakon čega su danske vlasti naredile ubijanje tih životinja. Problem s tim sojem koronavirusa je što je manje osjetljiv na antitijela, što bi, u slučaju da se proširi, moglo smanjiti efikasnost budućih vakcina.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh