Svijet

Radnje i prodavnice u Belgiji ponovo se otvaraju

Belgija, kao zemlja u kojoj se nalazi sedište Evropske unije, bila je jedna od najteže pogođenih koronavirusom u Evropi

Belgija - Vijesti.ba

Međutim, Vlada strahuje da bi to moglo dovesti do većih okupljanja u tržnim centrima i ulicama sa puno prodavnica.

Tokom vikenda, festivali održani uoči Božića već su uzrokovali gužve u nekoliko gradova, čime su pojačana upozorenja virusologa da je možda ponovno otvaranje preuranjeno.

Belgija, kao zemlja u kojoj se nalazi sedište Evropske unije, bila je jedna od najteže pogođenih koronavirusom u Evropi. U toj zemlji registrovano je više od 16.500 preminulih od posledica novog virusa, tokom dva pika na proleće i jesen.

Eksperti su naveli da će nošenje zaštitnih maski i socijalna distanca biti najvažniji u održavanju virusa pod kontrolom, kada se kupovina vrati u živote ljudi. Uprkos velikom broju zaraženih i preminulih u toj zemlji, ljudi se i dalje okupljaju u većim grupama, a veliki deo njih ne nosi maske.

Prema novim pravilima, kupovina će se obavljati samostalno ili sa maloletnom ili izdržavanom osobom. Vreme kupovine je ograničeno na pola sata, a restorani i barovi ostaju zatvoreni.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh