Svijet

Procurile brojke iz Wuhana: CNN javlja o velikim propustima i lažnom prikazivanju stanja u prvoj fazi Covida-19

Povjerljivi dokumenti zdravstvenih vlasti u kineskoj pokrajini Hubei pokazuju da je Peking u ranoj fazi epidemije koronavirusa frizirao službene podatke, objavio je CNN.

Wuhan - Screenshot

U velikoj analizi navodi se da je Kina imala velike propuste u obradi Covid pacijenata krajem 2019. i početkom 2020., da domaću javnost nije pravodobno obavijestila o zabrinjavajućoj zdravstvenoj slici još u decembru, kao i da su lokalne vlasti u žarištu izbijanja epidemije službeno prikazivale dvostruko manji broj zaraženih od stvarnih slučajeva, prenosi “tportal“.

CNN piše da je lani u ovo vrijeme u pokrajini Hubei s prijestolnicom Wuhanom, odakle se proširio koronavirus, došlo i do prave eksplozije sezonske gripe, sa 20 puta većom incidencijom nego prethodne godine, zbog čega je bolnički sustav već bio prenapregnut.

U izvješću od 10. veljače, s oznakom ‘interni dokument, povjerljivo’, tamošnje zdravstvene vlasti navode da je detektirano 5918 novih slučajeva koronavirusa, podijeljenih u nekoliko kategorija, a to je dvostruko više od tadašnjih službenih brojki. Istog dana, naime, Kina je izvijestila o 2478 novih potvrđenih slučajeva širom zemlje.

Podatak o gotovo 6000 slučajeva respiratorne virusne bolesti tek je jedan u nizu značajnih pokazatelja iz izvješća na 117 stranica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Hubeiju, navodi CNN, koji je izvješće dobio od zviždača unutar sustava kineskog zdravstva. Taj i ostali dokumenti potvrđene autentičnosti predstavljaju ‘najznačanije curenje podataka unutar Kine od početka pandemije i pružaju jasan uvid u to što su i kada lokalne vlasti interno znale’.

Upravo je na današnji dan, 1. prosinca 2019., prvi poznati Covid pacijent u Wuhanu imao prve simptome bolesti. U međuvremenu, koronavirusom je zaraženo 62, 6 miliona ljudi, dok je od posljedica bolesti preminulo gotovo milion i pol ljudi širom svijeta.

Do današnjeg dana, Kina odbacuje optužbe iz SAD-a i još nekoliko zapadnih zemalja o lažiranju podataka iz rane faze epidemije koronavirusa. Kineski mediji u posljednje vrijeme pišu da je virus zapravo vjerojatno stigao u Wuhan iz inozemstva, pozivajući se na pojedine znanstvene publikacije o lanjskoj cirkulaciji virusa i na detektiranoj prisutnosti koronavirusa na pakiranju uvezene zamrznute hrane.

Dokumenti u posjedu CNN-a, međutim, otkrivaju da su kineske vlasti prikrivale podatke od javnosti. Osim toga, ukazuju na brojna birokratska ograničenja, nespremnost i propuste kineskog zdravstvenog sustava na samom početku epidemije. Uočljiva je, primjerice, sporost u dijagnosticiranju Covid pacijenata, s prosječnim razdobljem od 23,3 dana od pojave prvih simptoma do potvrđene dijagnoze.

CNN je ovim povodom poslao službene upite kineskim vlastima, no odgovora nema. No pojedini zdravstveni stučnjaci, poput Yanzhonga Huanga, višeg suradnika za globalno zdravstva pri Vijeću za vanjske odnose, tvrde da je Kina raspolagala potrebnim saznanjima o koronavirusu već na početku epidemije.

‘Jasno je da su pogriješili, s tim da se ovdje ne radi o greškama u suočavanju s novim, nepoznatim virosm, već o birokratskim i politički motiviranim greškama u postupanju s epidemijom’, rekao je Huang.

Podsjetimo, jedan od najvažnijih stručnjaka WHO-a za izvanredne slučajeve, Mike Ryan, na virtualnom brifingu u Ženevi u petak je odgovorarajući na pitanje rekao da bi bilo ‘vrlo spekulativno’ za WHO da kaže da se virus nije pojavio u Kini, gdje je prvi put identificiran na tržnici u prosincu prošle godine.

‘Iz perspektive javnog zdravstva jasno je da počnete istragu ondje gdje su se pojavili prvi slučajevi’, dodao je, rekavši da bi dokazi onda mogli voditi na druga mjesta.

Ponovio je da WHO planira poslati istražitelje na mokru tržnicu u Wuhanu kako bi dalje istražili podrijetlo virusa.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh