Svijet

Joe Biden razgovarao s Guterresom o strateškom partnerstvu u borbi protiv pandemije

Izabrani američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom…

Joe Biden - Reuters/Kevin Lamarque

Izabrani američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom o “strateškom partnerstvu” u borbi protiv pandemije covida-19 i klimatskih promjena – dva pitanja u kojima je Donald Trump odbacio multilateralni pristup, objavio je Bidenov tim.

Još uvijek aktualni američki predsjednik klimatske je promjene proglasio “prevarom”. Godine 2017. povukao je SAD iz globalnog sporazuma za borbu protiv globalnog zagrijavanja planeta – što je formalno dovršeno početkom novembra ove godine – dok se Biden obavezao da će po stupanju na dužnost vratiti Sjedinjene Države u taj globalni klimatski pakt dogovoren u Parizu 2015.

Trump je također ukinuo američko financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i povukao zemlju iz članstva te organizacije što bi trebalo biti formalizirano u lipnju sljedeće godine. Američki predsjednik optužio je WHO da je igračka u rukama Pekinga, prenosi “Hina”.

Biden je najavio da će i tu Trumpovu odluku poništiti.

Guterres i Biden također su razgovarali o “odgovoru na humanitarne krize, jačanju održivog razvoja, održavanju mira i rješavanju sigurnosnih kriza, kao i o promicanju demokracije i ljudskih prava”, dodaje se u saopštenju Bidenova tima.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh