Svijet

Angela Merkel: “Treći talas ukoliko građani postanu nemarni”

Njemačka bi mogla biti suočena s trećim talasom epidemije virusa korona ukoliko građani postanu nemarni u narednim sedmicama, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

Angela Merkel - Screenshot

Broj novih slučajeva zaraze stabilizovan je na visokom nivou otkako je počelo sprovođenje vanrednih mjera 2. novembra, radi zaustavljanja širenja zaraze.

Zvaničnici, međutim, upozoravaju da napredak i dalje nije stabilan.

Moramo da budemo vrlo pažljivi tokom zime, inače ćemo direktno ući u sljedeći talas“, rekla je Merkelova tokom virtuelne diskusije s policijskim službenicima.

Merkelova je govorila protiv planova regionalnih vlasti pojedinih njemačkih pokrajina da dozvole hotelima porodične posjete tokom bižićnih praznika, upozorivši da se time rizikuje pogoršanje situacije u Njemačkoj.

Broj zaraženih u Njemačkoj naglo je porastao tokom noći uprkos uvedenim i pooštrenim mjerama.

Prema zvaničnim podacima, u Njemačkoj je u posljednja 24 časa broj zaraženih virusom korona uvećan za 11.169 na ukupno 1.053.869, a preminulo je još 125 ljudi, čime je broj smrtnih slučajeva povezanih sa kovidom-19 u toj zemlji porastao na 16.248.

Merkelova i premijeri pokrajina u Njemačkoj saglasili su se prošle sedmice u vezi s ublažavanjem mjera, kako bi omogućili manje proslave božićnih praznika.

Međutim, njemački kancelar naglasila je da ne može da razumije planove pojedinih pokrajina na sjeveru i zapadu zemlje da dozvole otvaranje hotela radi većeg okupljanja rodbine.

Ministar ekonomije Njemačke Peter Altmajer izjavio je da ljudi moraju biti disciplinovani, da treba učiniti više kada se radi o smanjenju socijalnog kontakta, te da pomoć kompanijama čije je poslovanje ugroženo pandemijom ne može vječno da se produžava, prenosi “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh