Svijet

Kina tvrdi da Covid-19 nije potekao odatle: “Kod nas je otkriven, ali mi znamo gdje je tačno mogao da nastane – potražite krivce ovdje”

Gotovo godinu dana nakon što su ljekari identifikovali prve slučajeve zabrinjavajuće nove bolesti u kineskom gradu Vuhanu, čini se da Kina sve aktivnije radi na kampanji koja ispituje pravo porijeklo globalne pandemija Kovida-19, piše britanski “Guardian”.

Koronavirus u Kini - TANJUG/AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Kineski državni mediji intezivno izvještavaju o korona virusu koji je otkriven u uvoznoj smrznutoj hrani, i istražuju moguće slučajeve bolesti pronađene van granica Kine prije decembra 2019.

Kineski “People’s Daily” tvrdio je prošle sedmice u svojoj objavi na Fejsbuku da “svi dostupni dokati ukazuju da korona virus nije potekao iz Vuhana”.

“Vuhan je mjesto gdje je korona virus prvi put otkriven, ali nije odatle potekao”, rekao je Zeng Guang, nekadašnji glavni epidemiolog u kineskom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti.

Takođe, tamošnji portparol ministarstva spoljnih poslova istakao je da je važno razlikovati mjesto gdje je Kovid-19 prvi put otkriven i gdje je prešao barijeru i sa životinja prešao na ljude.

“Iako je Kina prva prijavila slučajeve, to ne mora nužno da znači da virus potiče iz Kine. Traženje porijekla virusa je dugotrajan proces i obuhvata više zemalja i regiona”, rekao je Žao Lidžin.

Kineski naučnici su čak naučnom magazinu “Lancet” predali rad za objavljivanje – iako isti još uvijek nije recenziran – u kom se tvrdi da “Vuhan nije mjesto gdje se prenos virusa Sars-CoV-2 prvi put dogodio sa čovjeka na čovjeka”, te bi prvi slučaj mogao biti na “indijskom potkontinentu”, kako piše “Guardian”.

Ipak, tvrdanjama da je virus potekao van Kine zapadni naučnici daju malo značaja. Majkl Rajan, šef programa za hitne slučajeve u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, rekao je da bi bilo “vrlo spekutalivno” tvrditi da se bolest nije pojavila u Kini.

“Iz perspektive javnog zdravlja jasno je da istraga treba da počne tamo gdje je zabilježen prvi slučaj gdje je čovjek zaražen”, istakao je Rajan.

Izvještaji o Kovidu-19 koji je cirkulisao Italijom još u jesen 2019. godine djeluju “slabo”, rekao je profesor Džonatan Stoje, virolog sa Instituta “Francis Crick” u Londonu.

“Serološki podaci iz Italije mogu najvjerovatnije da se objasne reaktivnim antitijelima usmjerenim protiv drugih korona virusa”, rekao je. To znači da su antitijela pronađena u tijelima pacijenata u Italiji mogla da budu stvorena i zarazom drugom vrstom korona virusa.

“Ono što se čini vjerovatnije jeste da je virus porijeklom iz Kine, gdje su i zabilježeni prvi slučajevi”, dodao je.

Neki tragovi korona virusa jesu pronađeni na ambalaži smrznute hrane, ali naučnici smatraju da to predstavlja vrlo nizak rizik od bolesti za koju se još uvijek vjeruje da se većinski prenosi respiratornim kapljicama.

“Pozitivan test ne ukazuje na zarazni virus, već samo na to da je neki dijelić virusa prisutan na toj površini. Nisam vidio uvjerljive dokaze da virus na ambalaži za hranu predstavlja značajan rizik od infekcije”, rekao je Endrju Pekos sa američkog univerziteta “Johns Hopkins”.

Kako se šteta koju pandemija ostavlja na ljude i ekonomiju uvećava, Peking želi da zaštiti svoju reputaciju u zemlji i inostranstvu. Zato ne čudi što je Kina pokušala da ojača svoj položaj slanjem medicinske pomoći stranim državama. Takođe, promoviše nekoliko vakcina u poodmakloj fazi razvoja kao dio svog doprinosa “globalnom dobru”.

“Kina se još uvijek bori sa činjenicom da se smatra odgovornom za izbijanje pandemije, i to podriva svaki napor da se spasi njen imidž. Posljednji mjeseci pokazali su kakav je katastrofalan uticaj pandemija imala na doživljaj Kine u međunarodnom javnom mnjenju”, kaže Endrju Smol, stručnjak za Kinu na američkom institutu “German Marshall Fund”.

Smol vjeruje i da je fokus na alternativno porijeklo virusa samo propagandan kampanja, te da kineski zvaničnici zapravo uopšte ne sumnjaju da je potekao iz Kine, piše “Žena“.

Istražitelji SZO koji su posjetili Vuhan ranije ove godine nisu imali dozvolu da posjete pijacu hrane koja je povezana sa izbijanjem epidemije. Očekuje se da će se novi tim ponovo zaputiti u Kinu u “dogledno vrijeme”.

Razumijevanje porijekla Kovida-19 je od ključnog značaja da spriječavanje neke sljedeće pandemije. Nažalost, čini se da je Peking trenutno više usredsređen na pitanje ko treba da snosi krivicu za virus, nego na razumijevanje odakle je potekao, zaključuje “Guardian”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh