Svijet

Danski ministar izazvao bijes zbog izjava o muslimankama

Mattias Tesfaye je rekao da bi imami trebali javno podržati pravo žena na seksualne odnose prije braka.

Muslimani - AP

Danski ministar izazvao je bijes među manjinskom muslimanskom zajednicom navodeći da bi imami i lideri te zajednice trebali javno podržati “pravo” žena na seksualne odnose prije braka.

Mattias Tesfaye, ministar vanjskih poslova i integracija, nakon što se sastao sa nekim liderima muslimana, napisao je na Facebooku prošlog mjeseca: “Pitao sam ih veoma direktno da li bi rekli glasno i jasno u javnosti da muslimanke naravno imaju pravo na seksualne odnose prije braka kao sve druge žene.”

U članku za danske novine Dagbladet Information koje su objavljene u oktobru Tesfaye je napisao: “Čujem da neke muslimanke strahuju da neće krvariti u bračnoj noći. Boje se da će ih pretući jer porodice očekuju od njih da budu djevice u prvoj bračnoj noći.”

“To je tvoj život i tvoj izbor. Ne dozvoli sebi da tobom vladaju imami ili zastarjele norme.”

Hediye Temiz iz grada Albertslund, koja je sa 22 godine najmlađa gradska vijećnica u Danskoj, kaže da je pristup Tesfayea pogrešan.

“On želi da riješi probleme muslimanki, ali mislim da je način na koji želi to da uradi pogrešan”, tvrdi Temiz, dodajući da se ona pridružila politici jer je bila frustrirana načinom na koji su političari u Danskoj govorili o muslimanima.

Halima El Abassi koja savjetuje dansku vladu kao predsjednica Vijeća za etničke manjine kaže da bi muslimanke trebale odlučiti za sebe a ne da se govori u njihovo ime kao da nemaju glas.

“To bi trebala biti odluka žene. To nije odluka imama ili odluka ministra vanjskih poslova”, rekla je za Al Jazeeru.

Zatvorska kazna za imame
Proteklih mjeseci, Tesfaye intenzivno govori o muslimankama u Danskoj, što je kulminiralo novom kampanjom Danske agencije za međunarodnu regrutaciju i integraciju pokrenutu 14. novembra koja je usmjerena prema ženama iz manjinskih zajednica.

El Abassi se pojavljuje u jednom od tri videa te kampanje, govoreći o negativnim efektima njenog dogovorenog braka.

Tesfaye je ranije govorio da Danska svjedoči “sveobuhvatnom ratu za nezavisnost”, gdje mlade žene žive u “nevidljivim zatvorima”, u prisilnim ili nasilnim brakovima, što on naziva “negativnom društvenom kontrolom”.

Obećao je brojne prijedloge zakona u kojima će se klasificirati “negativna društvena kontrola” kao psihološko nasilje. Prijedlogom zakona se pokušavaju kazniti imami sa do tri godine zatvora ako naprave “religijske ugovore o razvodu prema šerijatskim pravilima”, navodi se u saopćenju vlade.

Drugim prijedlogom se pokušavaju kriminalizirati religijske vođe ili roditelji maloljetnika ako potaknu dijete da uđe u brak, ali to je već ilegalno u Danskoj.

Imami koji nisu danski državljani se također suočavaju sa rizikom od deportacije.

Muslimanski brakovi
Prošle sedmice je Tesfaye osudio finansijski aspekt muslimanskih brakova, rekavši da je to zamka za žene da budu u nasilnim brakovima.

U islamu je običaj da mladoženja na vjenčanju daruje mladoj novac, nakit ili druge vrijedne stvari, a na to se gleda kao na vid zaštite ili osiguranja za ženu.

“Danas se hiljade žena bore za slobodu. I ovo radimo da pomognemo tim ženama”, rekao je Tesfaye.

Temiz koja je prekinula zaruke prije godinu dana vratila je poklone svom bivšem zaručniku.

Ona vidi poziciju Tesfayea kao napadnu. “Ne bi trebalo biti u vladinoj kontroli šta bih ja trebala dobiti na poklon”, rekla je dodajući da Tesfaye smatra da su sve muslimanke u zemlji potlačene.

U izjavi za Al Jazeeru iz njegovog ureda je rečeno: “Ne smije se desiti da pokloni zadržavaju ženu u braku protiv njene volje, ako se zahtijeva da se novac mora vratiti u slučaju razvoda. Također, to može izazvati probleme muškarcima koji imaju poteškoće da dođu do tog novca.”

Smanjivanje prava muslimana
Za Amani Hassani, sociološkinju i koordinatoricu u Centru za dansko-muslimanske odnose (CEDAR) ovi prijedlozi su alarmirajući.

“To se predstavlja kao potreba vlade da oslobodi ove žene. Kao stara orijentalistička tema… smeđe žene koje su potlačene od strane svojih smeđih muškaraca i potrebno ih je spasiti.”

Ukoliko se usvoje predloženi zakoni, neki religijski lideri bi mogli biti pravno gonjeni, čak i oni koji pružaju savjete, kaže Hassani.

“Ovo je način vlade da smanji prava muslimanske zajednice.”

El Abbasi, vladina savjetnica, kaže da muslimani trebaju prepoznati probleme povezane sa vjenčanjem, ali da se oni moraju “riješiti u pravom kontekstu”, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh