Svijet

Uprava za opšte poslove obavijestila Bidena: Proces tranzicije može otpočeti

Uprava za opšte poslove, agencija američke Vlade zadužena za proces predaje vlasti, konstatovala je da je izabrani predsjednik Joseph Biden, kako je ukazano, očigledni pobjednik američkih predsjedničkih izbora.

Joe Biden - Screenshot

“Znajte da sam odluku donijela nezavisno – zasnovana je u zakonu i na dostupnim činjenicama. Nikada nisam bila pod posrednim ili neposrednim pritiskom izvršne vlasti, u vezi sa sadržinom ili tajmingom za donošenje ove odluke, uključujući i zaposlene u Bijeloj kući ili Upravi za opšte poslove”, navela je u pismu izabranom predsjedniku Bidenu Emili Marfi – direktorka agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije.

Marfi je na funkciju postavio aktuelni predsjednik Trump koji ne želi da prizna predviđene rezultate izbora. Takođe, pratio ju je glas da je tokom prethodnih nedjelja odbijala da otpočne proces tranzicije.

Tim potezom direktorke Uprave otvara se put za početak transfera vlasti sa Trumpove na buduću Bidenovu administraciju. Istovremeno, izabranom predsjedniku omogućava se koordinacija sa federalnim agencijama uoči zvaničnog preuzimanja funkcije 20. januara.

Informacije i pismo koje je Marfi uputila izabranom predsjedniku Bidenu, u koje je agencija AP imala uvid, pojavile su se nakon što je objavljeno da je u američkoj državi Mičigen potvrđena izborna pobjeda demokratskog kandidata.

Johanes Ejbraham, izvršni direktor Bidenovog tranzicionog tima, izjavio je da je ta odluka bila potrebna da bi se otpočelo suočavanje sa izazovima američke nacije – uključujući suzbijanje pandemije koronavirusa i oporovak ekonomije.

“U predstojećim danima tranzicioni zvaničnici susretaće se za predstavnicima državnih agencija u namjeri da razmatramo odgovor na pandemiju, u potpunosti se posvetimo našim interesima u sferi bezbjednosti i utvrdimo stanje u vladinim agencijama u vremenu Trumpove administracije”, saopštio je Ejbraham.

Povodom tih informacija reagovao je aktuelni predsednik Trump, koji ne prihvata predviđene rezultate izbora, uz tvrdnje da su izborni proces i brojanje glasova obilležile mnoge neregularnost. Međutim on, njegovi pravni zastupnici i kampanja za to nisu ponudili validne dokaze.

Trump je na društvenoj mreži Twitter objavio da je Emili Marfi i njenom timu, tvrdeći da su bili na meti napada, preporučio da urade ono što je potrebno – ali i da se njegova borba nastavlja.

“Želim da se zahvalim Emili Marfi i Upravi za opšte poslove na posvećenosti i lojalnosti našoj zemlji. Prijećeno joj je i bila je napadana i ne želim da se to dešava njoj, njenoj porodici niti bilo kom zaposlenom Uprave. Nastavljamo snažnu borbu i vjerujemo da ćemo uspjeti. Međutim, u najboljem interesu naše zemlje, preporučujem Emili da učini ono što je potrebno u početnim protokolima – isto to preporučio sam mom timu”, napisao je na Twitteru Tramp.

Pravni tim aktuelnog predsjednika i njegova kampanja osporavaju rezultate predsjedničkih izbora održanih 3. novembra, tvrdeći da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova, koje su doprinele da umjesto njega – izabrani predsjednik bude demokratski kandidat Džozef Bajden.

Međutim, za te tvrdnje osim objava na društvenim mrežama kojima se spori tačnost, Trump i njegova kampanja nisu ponudili validne dokaze – što za rezultat ima njihovo odbacivanje pred sudovima.

Osim toga, aktuelni predsednik Trump koji ne prihvata izborni poraz, nije se saglasio ni sa procesom tranzicije vlasti – tokom koga bi do 20. januara kada bi novoizabrani predsjednik Biden trebalo da preuzme dužnost, vlast trebalo da pređe u ruke administracije koju predvodi.

Spor bi trebalo da se rasčistiti do osmog decembra kada bi sve američke države trebalo da potvrde rezultate glasanja, kao i 14. decembra dana kada bi trebalo da bude održano elektorsko glasanje.

Konačno, rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora, prenosi VoA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh