Svijet

UNICEF će siromašnim zemljama poslati blizu dvije milijarde vakcina protiv korone

Zemlje u razvoju će naredne godine dobiti blizu dvije milijarde doza vakcina protiv koronavirusa u “mamutskoj operaciji”, saopćila je to UN-ova organizacija za djecu UNICEF.

n1

UNICEF je objavio da je započeo saradnju s vazduhoplovnih i logističkih kompanija da bi se potrebna vakcina i injekcije dostavile u siromašne zemlje poput Burundija, Afganistana i Jemena u slopu COVAX-a, globalnog plana za distribuciju vakcina protiv korone koji provodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Sarađivat ćemo na tom planu kako bismo za tu historijsku, mamutsku operaciju osigurali dovoljan transportni kapacitet”, rekla je direkotorica UNICEF-ovog odjela za opskrbu Etleva Kadili.

Cilj COVAX projekta kojeg zajednički vode WHO, grupa GAVI i Koalicija za epidemiološku pripremljenost, je spriječiti pojedine zemlje da nagomilavaju zalihe vakcine protiv korone te osigurati vakcinu za sve najugroženije grupe u svim zemljama svijeta.

Čelnici 20 najbogatijih zemalja svijeta okupljenih u G20, na online sastanku u subotu i nedjelju su obećali da će osigurati pravednu podjelu vakcine, lijekova i testova kako siromašne zemlje ne bi bile izostavljene, prenosi “Klix“.

Čak i prije početka pandemije pristup vakcini nije bio jednak za sve jer podaci koje je objavio WHO govore da oko 20 miliona beba nije moglo dobiti vakinu koja bi ih zaštitila od teških bolesti, invaliditeta ili smrti, piše Reuters.

“Trebamo svu dostupnu pomoć dok se pripremamo za dostavu doza vakcina, injekcija te zaštitne opreme kako bi se zaštitili zdravstveni radnici širom svijeta”, navela je Kandili, zvaničnica UNICEF-a koji je najveći pojedinačni kupac i distributer vakcina na svijetu.

Bez obzira na aktuelnu pandemiju, UNICEF svake godine distribuira preko dvije milijarde doza vakcina za rutinske vakcinacije u gotovo 100 zemalja svijeta.

Očekuje se da bi ove godine zdravstveni regulatori mogli odobriti prve vakcine protiv koronavirusa ako se uzme u obzir da je nekoliko njih već objavilo ohrabrujuće rezultate o efikasnosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh