Svijet

Za dvije decenije napravio kolekciju od 1.000 starih modela mobitela

Sahabettin Ozcelik, koji radi kao serviser telefona u turskom Vanu, u 20 godina napravio je kolekciju sa hiljadu mobilnih telefona.

Sahabettin Ozcelik , mobiteli - Amadolija

Prije četiri godine se preselio iz Yuksekove, u Hakkariju u centar grada i tamo popravlja mobilne telefone.

Kako je kazao, odlučio je da skuplja stare modele telefona koje popravlja oko 20 godina.

Mobiteli – Anadolija

U tom periodu lopovi, koji su ušli u njegovu kuću, ukrali su 700 od 1.700 mobilnih telefona različitih modela koje je Ozcelik prikupio tokom svog rada.

Ozcelik, koji preostale mobilne telefone izlaže u sobi svoje kuće, pažljivo se brine o telefonima koji su se prodali na hiljade u vrijeme njihove proizvodnje.

Ozcelik je rekao da se ovim poslom počeo baviti prije 20 godina. Zanimali su ga telefoni i tada je počeo skupljati stare modele.

Podsjetio je da se stari modeli telefona više ne proizvode zbog stalnog razvoja novih modela telefona.

“Nakon nekog vremena odlučio sam napraviti kolekciju misleći da ljudi neće moći pronaći ove telefone. Imam telefone koje sam upravo kupio i popravio. Držim ih u svojoj kući. Svi telefoni rade. Baterije također, još uvijek rade. Imao sam 1.700 telefona, ukrali su 700”, ispričao je Ozcelik.

Istakao je da su svi telefoni vrlo rijetki i imaju veliku vrijednost.

“I ranije su davali razne ponude, ali ja nisam dao svoju kolekciju. Namjestio sam sobu u svojoj kući posebno za telefone. Povremeno mi je teško da se brinem”, dodao je Ozcelik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh