Svijet

Velika Britanija razmatra ukidanje lockdowna

Britanski premijer Boris Johnson planira okončati blokadu širom Engleske kako je zakazano za 2. decembar i najavit će povratak na regionalna ograničenja jer statistike pokazuju da su se infekcije koronavirusom stabilizirale, prenosi Anadolu Agency (AA).

Velika Britanija - Fokus

Johnsonov ured također je potvrdio planove za početak nacionalnog programa vakcinacije protiv COVID-19 narednog mjeseca, pod pretpostavkom da regulatori odobre vakcinu protiv virusa. Vlada će takođe povećati masovna testiranja u nastojanju da suzbije virus dok vakcine ne budu na tržištu.

Vlada je Veliku Britaniju stavila pod četverosedmičnu blokadu koja je započela 5. novembra. Kabinet će u nedjelju razgovarati o planovima, a premijer namjerava u ponedjeljak dati Parlamentu detalje, navodi se u izjavi.

Velika Britanija kao cjelina ima najveći broj žrtava virusa u Evropi, s preko 54.700 smrtnih slučajeva.

Trenutni lockdown podrazumijeva da pabovi, restorani i prodavnice ostanu zatvoreni najmanje do 2. decembra. Za razliku od proljetnog zaključavanja, škole i univerziteti ostaju otvoreni, zajedno s gradilištima i fabrikama.

Novi poznati slučajevi COVID-19 počeli su opadati širom Velike Britanije, a broj pozitivnih testova tokom proteklih sedam dana opao je za 13,8 posto u odnosu na prethodnu sedmicu. U posljednjih sedam dana zabilježeno je oko 2.861 smrtnih slučajeva povezanih s COVID-om, 17 manje nego sedam dana ranije. Ipak, stopa zaraze ostaje visoka, i iznosi 244 slučaja na 100.000 ljudi.

Ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u petak da je zaključavanje uspješno usporilo širenje virusa, iako je naglasio da ljudi moraju nastaviti slijediti mjere kako bi smanjili broj slučajeva zaraze.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh